- Hela tiden märker jag i mitt arbete hur vi förstör jorden.
Mattias Klum har kommit till Regionens Ekodag för att berätta om ämnen som är viktiga för honom.
Nyligen var han på Fijiöarna. Han beskriver ett korallrev där han dykt för tio år sedan som nu är helt dött på grund av den globala uppvärmningen. Korallreven tål inte temperaturförändringar.
-Tunga ämnen måste förmedlas på ett sätt så människor känner att de kan påverka. Det är det jag ska göra här, säger han.
Naturfotograf
Han är en världsberömd naturfotograf som tagit många prisbelönta foton. Inte mindre än nio gånger har hans foton prytt National Geographics framsida. För många år sedan hade Mattias Klum en flickvän som bodde på Gotland. Han spenderade mycket tid här och sedan dess har han förälskat sig i ön.
- Det är vansinnigt vackert här. Jag älskar Gotland, säger han.
Gotland har redan använts i ett flertal av Mattias Klums projekt men han hoppas kunna göra mer av ön.
- Det är som ett eget mikrokosmos, helt unikt och isolerat, säger han.
Just på grund av dessa egenskaper tror Mattias Klum att gotlänningar har en bra möjlighet att påverka de klimatförändringar som sker i världen. Han menar att det gäller att läsa på ordentligt. Att engagera sig och kämpa för det man tror på.
- Ett konkret exempel är kalkbrotten på norra Gotland där man vill bryta mer kalk. Ta reda på hur det ligger till egentligen. Är det bra så kör på. Är det dåligt, gör det för guds skull inte, säger han.
Rebecca Carlsson är på Ekodagen för att hon tycker miljöfrågor är viktiga.
- Det finns otroligt mycket man kan göra. Visby är en perfekt stad där man till exempel inte behöver ta bilen, säger hon.
Lokal påverkan
Hon hoppas Mattias Klum fått gotlänningarna att förstå hur det vi gör lokalt påverkar globalt.
- Ni kan påverka på riktigt här. Om ni vill. Ni kan gå längst fram som en förebild med den gotländska flaggan vajande, säger Mattias Klum.