Gotlands kyrkor får minst i landet

Reglerna för kyrkoantikvarisk ersättning har ändrats. Det innebär att Gotland nu får minst av alla län i Sverige.

Kyrkorestuarering i Källunge.

Kyrkorestuarering i Källunge.

Foto: Rolf Jönsson/Arkiv

Gotland2019-10-29 14:31

Fördelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen för perioden 2021-2025 är klar. Den är ett bistert besked för Gotland. En ny modell för hur pengarna fördelas har införts och den innebär att mindre pengar kommer att gå till underhåll av de gotländska kyrkorna. Den nya modellen innebär att drygt 15 miljoner per år går till Gotland. Det är minst av alla Sveriges stift. 

– Det är en viss besvikelse. Detta innebär att vi förlänger underhållsintervallen, säger Rebecka Svensson, stiftsantikvarie vid Visby stift. 

Stiftet har fått betydligt mindre medel de senaste åren, något som främst beror på att reglerna gjorts om. Tidigare har stiften kunnat söka medel för ombyggnader som rör värme- och elsystem, men dessa åtgärder är inte längre berättigade ersättning. För 2020 har Visby beviljats 14,7 miljoner kronor, av totalt 460 miljoner kronor, och de större restaureringar som är planerade är Stenkumla, Halla, Ardre och Endre kyrkor, vilket pengarna inte kommer att räcka till.

– Vi får lite mindre än vi räknat med. Samtidigt ska man veta att den här ersättningen är ungefär en fjärdedel av vad underhållet av en kyrka eller ett kapell kostar. Resten betalar medlemmarna för, säger Rebecka Svensson. 

Den totala storleken på den kyrkoantikvariska ersättningen har varit oförändrad sedan 1996. Beslutet om fördelningen gäller perioden 2021-2025. Gotland får 15,1 miljoner kronor årligen att fördela på de 98 kyrkor som är berättigade kyrkoantikvarisk ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!