Gotlands kust ur nya perspektiv

Gotland2006-09-09 06:00
Att segla sägs vara nödvändigt, men för den som ger sig ut till sjöss är det nödvändigt att också veta var man kan lägga till.
Det kommer seglare runt den gotländska kusten snart att få bättre möjligheter till.
I flera år har Jan Strömdahl ägnat sina somrar åt att dokumentera djupförhållanden vid gamla fiskelägen och små hamnar där segelbåtar kan lägga till.
Under sommaren som gått har han tillsammans med fotografen Per-Gunnar Ljungquist och helikopterpiloten Björn Sundström, flugit runt hela ön för att dokumentera alla dessa hamnar i bilder.
Resultatet kommer att publiceras med titeln "Gotlandskust" som årsbok för Svenska Kryssarklubbens medlemmar i juni nästa år, men boken kommer också att finnas i den vanliga bokhandeln.

Idén till "Gotlandskust" sprang fram för några år sedan när Jan Strömdahl skulle köpa en födelsedagspresent till sin äldste son. Inför en segling till Gotland ville han ge honom en guide till öns alla hamnar.
- Men jag hittade ingen sådan bok! Senare har jag stött på en bok om seglarhamnar på Gotland och en skrift från kommunen om gotländska hamnar. Jag har också hittat hyllmetrar om fiskelägen ur ett bebyggelseperspektiv, men ingen av dessa skrifter ger en fullständig förteckning över alla de gamla småhamnar och kalkstenshamnar som finns runt hela ön och ingen berättar utförligt om hur man bäst tar sig in i dessa hamnar.
Jan Strömdahl insåg att många andra seglare skulle kunna ha glädje av en sådan bok. Och inte bara seglare.
När det dessutom går att ta sig med bil till de allra flesta av dessa hamnar så tror Jan Strömdahl att den också ska kunna vara en annorlunda Gotlandsguide för den som hellre "bryggseglar" än ger sig ut på öppet hav. Och när texten kompletteras med Per-Gunnar Ljungquists flygbilder så kan läsaren göra hela seglatsen hemma i läsfåtöljen.
För att kvala in i Jan Strömdahls förteckning måste hamnen vara tillräckligt djup för en segelbåt: Minst 120 centimeter. Många av de 80 hamnar som stod med på den lista som han hade med sig från början har visat sig vara för grunda, men under resans gång har Jan också upptäckt nya hamnmöjligheter. Jan är fortforande intresserad av att få tips på "okända" hamnar, men den förteckning som han nu har upprättat över ett 60-tal seglarhamnar tror han är komplett.
Nu ska seglarna kunna upptäcka Gotland!

Det kommer många seglare hit redan idag. Gästhamnen i Visby är en av de mest välbesökta gästhamnarna i landet, men många båtar stannar där.
- Jag vill medverka till att sprida seglarna över ön. Jag vill visa seglarna att Gotland har andra sidor än denna "hamnstorstad" med trådlös nätuppkoppling och alla bekvämligheter, förklarar Jan Strömdahl.
Men är det bara okunskap som får seglarna att stanna i Visby - handlar det inte om att det faktiskt är roligare att segla i Stockholms skärgård än i det öppna havet utanför Gotland?
- Nej, det går inte att säga att det är roligare att segla i Stockholms skärgård. Här råder helt andra förutsättningar. I Stockholms skärgård finns det ju skyddade vatten överallt, men runt Gotland kan det vara ganska kärva förutsättningar. Den som seglar här måste kunna navigera och hantera ganska svåra situationer.

Jan Strömdahl kan det mesta om den gotländska kusten idag. Med bil och båt har han kryssat sig ner till vikar och bryggor som han inte hade hört talas om innan han inledde sitt hamn-projekt. Och på sin väg har han upptäckt verkliga pärlor.
Storslagna Norsholmen på Fårö är en av dem och i de vindlande vikarna utanför Rute och Hellvi finns många spännande kalkstenshamnar.
Fjaugen blev en favorit för Jan Strömdahl. På den ön, som ligger mellan Furillen och Kyllaj hittade han en utskeppningshamn för kalksten med ett hamndjup på fyra meter och en utmärkt kaj. Här har stenindustrin lämnat sina outplånliga avtryck och Jan föll för öns nästan grekiska karghet.
Och längre söderut, vid Djaupvik i Kräklingbo, fann Jan Strömdahl en annan brygga som ligger långt från allfartsvägen.
- Det är en fin plats att lägga till på vid gott väder. Där blir man alldeles ensam med lammen!
De allra flesta av de seglarhamnar som Jan Strömdahl listar i boken, ligger längsmed Gotlands östra kust. Här finns det bättre möjligheter att ta sig in med en djup båt än vad det finns på västkusten, där klintarna tornar upp sig mot norr och där det söderut ofta blir för långgrunt. Men det är inte särskilt många som seglar längsmed Gotlands ostkust idag.
- Jag har inte mött många båtar när jag själv har seglar där. Har jag varit ute i ett dygn så har jag aldrig sett mer än en handfull andra segelbåtar, säger Jan Strömdahl.
När Jan Strömdahl har hittat en hamn som skulle kunna vara en seglarhamn har han mätt upp djupet både vid bryggan och längsmed hela inloppet. Ibland har han mätt från båt, men det har också blivit många bad.
En solig lördag i början av september kliver han i vid Hangrebod i Gothem, Hammars i Norrlanda och Baju i Anga. De såg ut att vara lovande hamnplatser när Jan flög över området tillsammans med piloten Björn Sundström och fotografen Per-Gunnar Ljungquist några dagar tidigare, men när Jan kliver i med streck målade över magen och bröstet, så kan han snabbt konstatera att djupet inte räcker till någonstans. Vid Baju är det visserligen djupt intill bryggan, men längre ut grundar det upp.
Nej, här blev det inget napp. Dagens segelbåtar kräver betydligt större djup än de tvåmänningar som brukade segla in i dessa fiskelägen.
- Jan har gjort ett fantastiskt researcharbete, förklarar Per-Gunnar Ljungquist.

Även om listan över seglarhamnar nu är komplett så har Jan Strömdahl en hel del arbete kvar. I boken Gotlandskust ska hamnfakta varvas med berättelser om platsernas natur och kulturhistoria. Jan har gjort en hel del intervjuer.
Särskilt glad är han över att han fick tillfälle att träffa och intervjua Erik Olsson vid ett besök i Kovik.
Erik Olsson berättade om Kovik och om hur livet kunde te sig i de gotländska fiskelägena och den intervjun kommer nu att utgöra upptakten till bokens seglats runt Gotland.
De människor som Jan sedan har träffat på sin väg längs den gotländska kusten har lika generöst delat med sig av vad de vet om hamnarna.
Trots att boken kommer att visa vägen till många ganska okända platser så har ingen velat hemlighålla sina smultronställen.
Fakta som redovisas i boken ska ännu sändas ut på korrekturläsning till de som kan sina hamnar - allt för att det ska bli korrekt. Men presentationen av platserna ska heller inte vara för utförlig.
- Jag vill ge besökaren lite trådar, men allt ska man inte avslöja. Att segla är att vara på upptäcktsfärd!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om