Gotlands kommun konkurrerar mest med privata företag
Det anser organisationen Svenskt näringsliv som låtit göra en utredning om vad
41 000 företag anser om kommunernas sätt att hjälpa eller stjälpa företag.
- Kommuner konkurrerar ofta på ett ojust sätt med privata företag, säger Svenskt näringsliv och hävdar att regeringen borde införa en straffavgift för att stoppa den osunda konkurrensen.
Enligt utredningen hör Gotland till de län som missgynnar lokala företag genom att till exempel
hålla lägre priser än vad som är möjligt på en fri marknad
. Det är inom branscherna jordbruk, jakt, skogsbruk, fiske, tillverkning, hotell och restaurang, samt fastigheter, uthyrning och företagstjänster, som kommunen irriterat det fria företagandet.
- Att det finns problem med kommuner som på olika sätt stör marknaden är ingen nyhet. Men nu har vi fler än tusen konkreta exempel från företag i hela landet. Det illustrerar med stor tydlighet problemets omfattning. Det handlar om förlorad tillväxt i företagen och förlorade skattemedel i princip i samtliga Sveriges kommuner i en betydligt större omfattning än vad som tidigare varit känt, säger Kristina Scharp på Svensk näringsliv.
Deras lösning på problemet är att de kommunalägda företagen successivt avvecklas. Det är bara i undantagsfall som kommunerna ska få bedriva näringsverksamhet.
Lagen säger att kommuner får bedriva näringsverksamhet utan vinstsyfte för att tillhandahålla allmännyttiga tjänster till de som bor i området. Men undersökningen visar att kommunerna driver exempelvis kaféverksamhet, bagerier, taxiverksamhet, gym och lunchrestauranger. Ett annat exempel kan vara att kommunala bostadsföretag håller orimligt låga hyresnivåer på lokaler.
- Reglerna är tydliga, men vi saknar möjlighet att överklaga samt någon form av ekonomiska straffsanktioner mot de kommuner som bryter mot lagen, säger Joakim Bogdanoff, konkurrensexpert på Svenskt näringsliv.
Nu finns ett förslag hos finansdepartementet om att införa marknadsskadeavgifter.
Med osund konkurrens menas när kommuner driver näringsverksamhet där det redan finns en fungerande marknad eller när kommunens näringsverksamhet hindrar utvecklingen av privata initiativ.
- Vill en kommun göra något ska man göra en upphandling. Men det är förkastligt att kommunen kan lägga ett eget anbud, säger Bogdanoff.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!