Gotlands kommun borde fråga bättre

För många frågor - och ibland till fel personer.Kommunrevisorerna är kritiska till hur kommunen gör sina brukarundersökningar.

Gotland2009-11-21 04:00
Som man frågar får man svar, heter det. Kommunfullmäktige slog förra året fast att förvaltningarna regelbundet behöver göra undersökningar för att ta reda på vad brukare och kunder anser om kvalitet, om de känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta.
För att mäta kvaliteten har revisorerna granskat hur kultur- och fritidsnämnden, hälso- och sjukvårdsnämnden, samt tekniska nämnden genomför sina undersökningar.
Bara kultur- och fritidsnämndens undersökning bedöms som ändamålsenlig. I nämndens undersökning deltar alla avdelningar utom kulturavdelningen, och resultatet går att avläsa i ett nöjd-kund-index.

Frågar för mycket
Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer 100 frågor i en patientenkät. 2006 besvarade 900 personer den.
Det är alldeles för många frågor, tycker flera inom förvaltningen. En del avdelningar känner sig inte delaktiga i beslutet att genomföra enkäten, och för en del avdelningar känns flera av frågorna helt irrelevanta.
Revisorerna har särskilt frågat kvinnokliniken och akutmottagning om deras erfarenheter av patientenkäten. Båda avdelningarna har svarat, att om de ska ha någon nytta av enkätsvaren vill de vara med och utforma frågorna innan nästa enkät skickas ut.

Fel målgrupp
Tekniska nämndens fastighetsservice sänder årligen ut en enkät till 220 brukare inom kommunen.
Men svarsfrekvensen är låg, vilket kan förklaras med att man frågar fel målgrupp.
Eftersom Gotlands kommun anser att brukarundersökningar är viktiga, begär kommunrevisorerna att kommunstyrelsen senast den 1 februari nästa år redovisar hur man ska bli bättre på att fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om