Tävlingen anordnades av Goda Gotland och Livstek och den gotländska regionsfinalen avgjordes den 8 december. Vinnaren presenterades dock först på onsdagen på landshövdingens residens i Visby. Segraren, som får tävla i den nationella finalen i Sörmland den 21-22 januari, blev en gotländsk tryffelolja skapad av Olof Thomsson från Östergarn Tryffel samt Britt-Louise Pettersson och Lena Bertholdsson från Tryffel of Sweden. Tävlingen är upplagd på det sättet att varje lag måste bestå av en primärproducent och en kock eller förädlare.
– Det känns fantastiskt, överraskande och väldigt roligt. Jag inte van att vinna, säger Lena Bertholdsson, som tillsammans med Britt-Louise Pettersson stod för förädlandet av tryffeloljan.
Produkten som vann är helt världsunik och framställs med en helt ny teknik.
– Vi har skapat en helt naturlig tryffelolja. Tidigare har det bara funnits syntetisk olja som är väldigt stark och lätt att överdosera. Det är väldigt bra för Gotland att få fram en produkt som är världsunik på det här sättet, säger Lena Bertholdsson.
Tekniken som använts för att framställa oljan har enligt skaparna aldrig använts förut. Det går ut på tryffeln aldrig kommer i kontakt med oljan, utan att man "doftar in tryffeln".
– Man har oljan i ett kärl och lägger sedan tryffeln på ett ställning ovanför. De kommer aldrig i kontakt med varandra, och de står i drygt fem dagar så att oljan tar smak och doft från tryffeln.
– Det här är en produkt som jag tror jättemycket på. Det finns ett stort intresse för gotländsk tryffel just nu.
Nu kommer ni vara med i en nationell final den 21-22 januari. Vad tror du om era chanser där?
– Jag har aldrig varit med och tävlat tidigare, så jag vet inte. Men produkten är så pass unik att den borde ha en bra chans.
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård var ordförande i den jury som utsåg vinnaren.
– Det här är verkligen en världsunik produkt med fantastisk potential. Det är riktig tryffelolja, och man kan göra en grej av att det är gotländskt och unikt, säger hon.
Vinnarmotiveringen:
"En unik produkt som med en helt ny teknik överför de äkta doftämnena från den vilda, gotländska bourgognetryffeln till en balanserad olja som står i bjärt kontrast mot de syntetiska tryffeloljor som finns på marknaden i dag. Oljan kan användas i matlagning och sallader men man får hantera den milda smaken med försiktighet, den är flyktig i värme. Produkten kombinerar ny teknik, innovation och marknadspotential med en gastronomisk upplevelse av högsta klass."