Gotlands Fröken Ur präglades i "Guds rike"
Foto: Krister Nordin
Så beskriver hon sitt yrke. Denna positiva person med sin glada röst.
Hon är en av elva telefonister i Gotlands kommuns växel. Hemma pratar hon lite i telefon.
I 30 år har hon arbetat i växeln.
Ragnhild är en stark kvinna med stor yrkesstolthet.
-Det lärde jag mig av min chef i dåvarande lasarettets växel, säger hon. Den växel, som kallades "Guds rike" hade alla på sjukhuset respekt för och såg upp till personalen där tack var chefen Karin Hoas. Hon vågade säga DU till läkarna, och ställde upp för personalen. Hon lärde mig det minsta och det största och att aldrig vara rädd.
Ragnhild blev präglad på ett sätt som hon haft stor nytta av.
Språkkunskaper
-Jag blev självsäker och kände mig bäst, säger hon. Jag pratade med hela världen för lasarettet hade många internationella kontakter redan då. Tack vare mina bildade föräldrar såg jag till att få språkkunskaper.
Det var på många sätt en annorlunda värld för Ragnhild. Hon växte upp i "rosa huset" vid Botreiss i Hamra, var skoltrött efter sjuan på Högbyskolan, ville jobba i vården, blev praktikant på vårdhemmet Solkusten, kom till Folkan på dispens innan hon fyllt 18, och träffade maken Leif där.
Efter städjobb på lasarettet var hon mammaledig ett halvår när äldste sonen föddes. Sen gick hon sjukvårdsbiträdeskurs men blev sen "kommenderad" till lasarettsväxeln av sin tidigare städledare.
-Man gjorde så på den tiden, säger hon.
På 1980-talet ville Ragnhild göra annat, gick textilutbildning på Säveskolan. Men snart var hon tillbaka i sitt gamla yrke. Hon blev tillfrågad om ett vikariat i kommunväxeln. Sen blev det fast jobb.
Ingen traditionell telefonist
Hon påpekar att hon inte är en traditionell telefonist.
-En sådan skall vara strikt, alla var det så tidigare, säger hon. Jag måste ha glädjen och den positiva andan med mig när jag jobbar. Det måste höras i luren.
Det har smittat av sig till hela växelteamet.
-Under min telefonisttid har tekniken gått framåt oerhört, säger Ragnhild. Förutom att vi kopplar samtal idag ägnar vi mesta tiden åt att hjälpa personer som inte hittar rätt i tekniken.
Sedan en tid är stämningen i växellokalen något otrygg. Förslaget om att flytta verksamheten till Burgsvik eller Hemse har tagits emot med blandade känslor.
-Ännu är inget klart, säger Ragnhild.
Namn: Ragnhild
Björkegren
Bor: i Stenkumla
Aktuell: som telefonist
i kommunväxeln.
Björkegren
Bor: i Stenkumla
Aktuell: som telefonist
i kommunväxeln.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!