Gotlands framtid tar form i "vision 2025"

Framtidens Gotland håller på att ta form. Åtminstone på pappret.
Under våren som kommer ska alla gotlänningar få möjlighet att säga vad de vill med "vision Gotland 2025".

Gotland2007-01-15 06:00
I september gick startskottet för arbetet med "vision Gotland 2025" - det dokument som ska lägga grund för den regionala utvecklingen på Gotland under de närmaste decennierna. Detta kommer att bli uppföljaren till "vision 2010" som gäller nu och som antogs av kommunfullmäktige 1995.
- Vision 2025 är ett regionalt utvecklingsprogram. Det innehåller visioner och strategier med mätbara mål om hur man ska arbeta för att uppfylla visionerna. Men den här gången är det också en översiktsplan för hela Gotland, förklarar Lena Thalin som är projektledare för visionsarbetet.

Sju grupper
Under hösten har nästan hundra gotlänningar som representerar olika intressen deltagit i sju olika arbetsgrupper som har arbetat fram ett underlag och ett första förslag till kortfattade visioner. Några har arbetat med utvecklingen i staden och på landsbygden, andra har fördjupat sig i exempelvis energifrågor, näringslivets utveckling eller regional samverkan.
I december blev de färdiga med sina förslag och i en gemensam rapport presenterar arbetsgrupperna sina idéer och tankar om hur livet på Gotland ska se ut om 18 år. Det är en rapport som andas framtidstro, men som också gör en genomgång av nuläget och pekar på de utmaningar som måste övervinnas för att målen ska kunna uppnås.
Arbetsgruppen som har arbetat med miljöfrågor berättar exempelvis om ett framtida Gotland där vi lever i ett hållbart samhälle och där vi har lärt oss att värdera ekosystemens funktioner i ekonomiska termer. Dricksvattentillgången är tryggad. Andelen våtmarker har ökat. Den storskaliga kalkbrytningen har minskat. Men för att nå dithän måste vi göra målmedvetna satsningar på ökad kunskap och inte låta hotbilderna förlama, utan i stället sporra till samverkan och nytänkande.

Ökad befolkning
Den arbetsgrupp som jobbat med temat "stad och land i balans" har haft målet att hela Gotlands befolkning ska öka som en av föresatserna för sitt arbete. De lyfter fram kulturen och kulturarvet som en viktig resurs för utvecklingen på landsbygden. Kulturen har en attraktionskraft som lockar till sig både besökare och nya invånare. Och i Visby vill de se att man arbetar vidare med den potential som finns i världsarvet, här vill de också att nattlivet ska få möjligheter att utvecklas - men inte till vilket pris som helst. Det måste vara möjligt att få en god nattsömn också innanför murarna.
Gruppen som arbetar med framtida näringar har gjort en ordentlig analys av de styrkor, svagheter, möjligheter och hot som det gotländska näringslivet har att leva med. Till Gotlands styrkor räknas exempelvis högskolan, den låga personalomsättningen och närheten till stora marknader. I listan över svagheter räknar man bland annat upp den låga utbildningsnivån, osäkerhet på transportområdet och dålig samverkan mellan företagen i många branscher.

"Allt hänger samman"
De konstaterar också att "allt hänger samman". Det går inte att frikoppla diskussionen om de framtida näringar som Gotland ska satsa på från andra frågor: För att turistön Gotland ska behålla sin attraktionskraft är vi beroende av Östersjöns vattenkvalitet. Och för att företagare ska lockas till Gotland måste vi kunna erbjuda möjligheter till attraktivt boende. Detta är bara ett axplock av vad arbetsgrupperna har formulerat i sina första rapporter. Under veckan som kommer ska kommunstyrelsens arbetsutskott se över de förslag till visioner som har formulerats av grupperna och sedan ska alla gotlänningar involveras i visionsarbetet. På samma sätt som kommunen bjöd in till "dialog hela Visby" när översiktsplanen för Visby skulle arbetas fram så kommer också "vision Gotland 2025" att inbjuda allmänheten att komma med synpunkter.
- Under våren kommer det att dra igång. Vi kommer att göra utställningar kring visionsarbetet och arrangera diskussionskvällar med olika teman. Resten av det här året kommer vi att diskutera visionsarbetet och nästa vår kommer kommunfullmäktige att kunna anta "vision 2025", berättar Lena Thalin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om