Gotlands bönder har framtidstro

På Gotland är lantbrukarna mer positiva än i många andra län. Och ändå anser 70 procent av dem att inkomsterna inte ens räcker till lön.

Gotland2005-04-22 06:00
Lantbruksbarometern presenterades igår. Det är en intervjustudie bland 4 000 lantbrukare i landet. Bakom den står LRF, LRF Konsult och Föreningssparbanken.
Gotlänningarna utmärker sig genom att vara de mest positiva till den nya jordbrukspolitiken, mer än hälften tror på nuvarande eller bättre lönsamhet.
Bara hälften så många har samma inställning i till exempel Västernorrlands län.

Hög investeringsvilja
Även investeringsviljan är högre på Gotland än i många andra län och 60 procent av de gotländska lantbrukarna vill gärna rekommendera yrket till andra.
Men hur denna positiva inställning rimmar med lönsamhetssiffrorna är svårt att förstå. Det är nämligen bara 27 procent av gotlänningarna som tycker att deras lönsamhet räcker till löpande utgifter, lön och ibland även investeringar. Drygt 70 procent menar alltså att intäkterna inte ens räcker till lön.

Öns bönder har lyckats
Experterna tror att det kan ha att göra med att gotlänningarna har stora strukturrationaliseringar bakom sig.
- Gotland är tredje bäst i mjölkproduktion i landet, det visar att lantbrukarna lyckats med sina produktionsbättringar, säger Claes Nilsson, Föreningssparbanken.
- Deras timpenning är låg men de har en stark vilja att leva på det här viset.
Medan Stig Pettersson från LRF helt enkelt slår fast att lantbrukarna MÅSTE tro på framtiden.
Han är dock lite orolig för vad fenomen som Icas prispress kan innebära för lantbrukarna.
- Men vi har ett jättebra utgångsläge och med en positiv attityd når vi också framgång.

Nya verksamheter
På Gotland är det 41 procent av lantbrukarna som vill utveckla nya verksamheter vid sidan av jordbruket och då handlar det mest om turism och hästar, men också om förädling och entreprenadverksamhet.
Men det är fler, procentuellt sett, gotlänningar med små besättningar som tänker upphöra med mjölkproduktion när EU:s gårdsstöd frikopplas. Alltså när lantbrukarna får betalt för arealer, inte för mjölken.
- Men det betyder inte att de slutar med jordbruket. I stället kommer de att satsa på annat, som till exempel köttproduktion, säger Claes Nilsson.

Grisproduktion lönsamt
Gotlänningarnas recept för framtida lönsamhet heter ökad produktion och ökat samarbete med andra lantbrukare.
Totalt i landet är grisproducenterna dem som har bäst lönsamhet. 20 procent tänker investera i djurstallar i år. För mjölk- och nötköttsproducenterna gick det sämre.
Lantbrukarnas skulder ökade med sex procent och uppgick till 118 miljarder kronor vid årets slut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om