Gotlands betkvot på väg att säljas

Nu slutar gotlandsbönderna att odla sockerbetor. Större delen av betkvoten håller på att säljas, på onsdag är sista dagen.
- Det kommer att märkas på hela ön att mer än 100 miljoner kronor försvinner, säger Stefan Svensson, Rosendals gård i Follingbo, en av dem som nyss sålt sin sockerbetskvot.

Gotland2007-01-30 06:00
En mer än 100-årig tradition på Gotland, sockerbetsodlingen, går snart i graven. De flesta sockerbetsodlare har eller håller på att sälja sina kvoter. På onsdag är sista dagen på sockerbetsbörsen. Roma Redovisningsbyrå har fått uppdraget från 161 odlare att sälja deras kvoter på 10 000 ton. Kvoterna räknas per ton socker och i fjol producerades på ön 15 200 ton.

Alla märker att vi slutar
- Alla lägger ner! Danisco lade ned sockerbruket och vi lägger ned sockerbetsodlingen, säger Mats Wilson vid redovisningsbyrån, och man anar ett ironiskt grin i telefonen.
Han säger att de hoppas ha sålt åtminstone 8 000 ton tills tiden är ute på onsdag. Priset ligger på ungefär 450 kronor per ton.
- Skåningarna har också haft ett dåligt år, det har varit blött hos dem, säger Wilson.
En del lantbrukare säljer sina kvoter på egen hand. Som bröderna Stefan och Anders Svensson, Norrbys och Rosendals gårdar. De har just sålt sin kvot på 500 ton.
- Det kändes verkligen tråkigt att skriva under papperet som sålde vår kvot till Skåne, säger Stefan Svensson.
Han säger att hela Gotland kommer att känna av förlusten av betodlingen.
- Pengarna rullar och det har rört sig om mer än 100 miljoner kronor årligen, till och med Julia Hultgren kommer att märka att vi slutat odla betor.

Kommunalrådet lägger ner
Gårdarna har tvingats säga upp en anställd som en direkt följd av kvotförsäljningen. Nu kommer bröderna att satsa hårdare på spannmål och ekologisk potatis, något direkt alternativ till betorna finns inte.
Förra året stängde Danisco sockerbruket Köpingebro och det enda som nu finns kvar i Sverige är bruket i Örtofta. Dit blev det längre frakt för gotlandsbönderna, vilket lett till sämre lönsamhet.
- Jag var tvungen betala två tredjedelar av betintäkterna i fraktkostnader i höstas, säger en av betodlarna, Lars Thomsson, kommunalråd, en av alla dem som lägger ned sin odling.
Andra vittnar om samma höga kostnad. Men det allra främsta skälet till minskade inkomster är förstås sockerpriset, som stadigt försämrats och kommer att fortsätta nedåt. Anledningen är att Europa har överskott på socker.
Den som inte lyckas sälja sin kvot är tvungen att odla betor nästa säsong, så ser regelverket ut. Men Torbjörn Kotz på Betodlarföreningen tror nog att Danisco går att prata med. För det kommer att bli bekymmer för de odlare som finns kvar att frakta betorna nästa år. Kvantiteten är för liten för ett fraktfartyg.

Etanolplanerna fortsätten
De flesta kvoter köps av skåningar, och nu koncentreras betodlingen dit. Anders Lindqvist vid Sveriges Betodlares Centralförening säger att även betodlare på Öland och i Kalmar lägger ned, ja, till och med i Skåne sjunker produktionen på andra jordar än de allra bästa, säger han.
- I Finland ser det likadant ut, där han man just stängt ett av två sockerbruk.
Men planerna på en etanolfabrik i Slite, eller en biogasanläggning på Gotland, hur går det då med betorna som energiråvara?
Betodlarföreningen och öns politiker fortsätter sin planering för en etanolfabrik, som de vill satsa omställningspengarna på 35 miljoner på, pengar som väntas från staten. Svante Runfeldt, ordförande i föreningen, säger att man också jobbar parallellt med etanolprojekt tillsammans med skåningar.
- Men snart har vi här på Gotland ingenting att slå vakt om längre, säger han.
- Vi hoppas att jobbet ska ge resultat under året, säger kommunalrådet Eva Nypelius, som själv slutar odla betor i år.

100-årig epok är över
Att odla betor som energigröda kräver inga kvoter, det kan vem som helst göra. Men det krävs specialmaskiner, som många nu säljer för att få tillbaka en del pengar. Men inte alla. Stefan Svensson svarar lite motvilligt på frågan om etanolsastningen att han nog MÅSTE tro på det.
- Våra maskiner är avskrivna redan så vi låter dem ligga i malpåse ett tag, så får vi se, säger han.
Därmed är en mer än 100-årig odlingsepok på Gotland slut, i alla fall vad gäller betor som livsmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om