Gotland har länge legat dåligt till i självmordsstatistiken. Sedan 2008 har Region Gotland en nollvision för självmord. Lisa Stark, som är folkhälsochef på Gotland, kan inte svara på varför ön alltid ligger högt i självmordsstatistiken, men berättar att ledningskontoret i dagarna har beslutat att ta fram ett handlingsprogram för hur de ute i verksamheterna kan jobba för att förebygga självmord.
– Det är en del i det stora arbetet med att ta fram en plan för att förebygga olyckor, säger hon.
En av de gotlänningar som försökt ta sitt liv är Sara Nyd. En dag när hon var 17 år stannade hon hemma från skolan, samlade hon ihop så mycket värktabletter hon kunde hitta och klockan ett på natten sköljde hon ner dem med en öl. Hon var arg och skämdes.
– Men mest kände jag mig lättad, säger hon, lättad över att ha fattat ett beslut och över att det skulle få ett slut, säger hon.
Sara gick i terapi och försökte må bättre, men förra sommaren försökte hon hänga sig, men snaran brast och hon överlevde.
– Jag kände hur det svartnade för ögonen och hur kroppen skakade, berättar hon.
Efter det sista självmordsförösket har hon, tillsammans med sin terapeaut, hittat sätt att hantera sina destruktiva tankar och nu föreläser hon om sina erfarenheter. Hon menar att det finns sätt för omgivningen att hjälpa människor med självmordstankar.
– Fråga hur de mår och fortsätt fråga. Till slut berättar de och då kan du hjälpa dem att själva söka hjälp, säger Sara.