Gotland tar emot flykting- barn

Ett boende med fem platser för flyktingbarn som kommer till Sverige utan sin familj, skapas på Gotland.
Det innebär samtidigt att minst nio personer får arbete med att ta hand om barnen.

Gotland2007-04-26 06:00
- Åtta handledare behövs eftersom barnen måste ha vuxna omkring sig dygnet runt. Dessutom ska det finnas en föreståndare och en socialsekreterare på halvtid, säger Lena Lager på socialkontoret.
I går beslutade social- och omsorgsnämnden att skriva avtal med Migrationsverket. Det träder i kraft 1 augusti och de första barnen kommer efter nyår. Det finns utrymme för fem barn i taget, men tanken är att barnen efterhand som de får uppehållstillstånd ska slussas ut i lägenheter. Då kan nya barn få plats i boendet.

Staten betalar
I avtalet ingår också att kommunen tar ansvar för dem som flyttar vidare till lägenheter så länge de behöver hjälp och stöd.
- Barnen ska gå i skola och ha fritidsaktiviteter. De behöver också varsin "god man" som fungerar som ställföreträdande förälder, säger Lena Lager.
Verksamheten finansieras med statliga medel.
- Det är tänkt att det inte ska kosta kommunen något, men skulle det bli så kan jag se andra vinster med att ta emot barnen. Förhoppningen är att de bosätter sig här, säger Gustaf Hoffstedt (m).
- Det känns som en skyldighet, säger Sonia Landin (s).
Avtalet sträcker sig till och med 2008, med möjlighet att förlänga verksamheten.

Privatiseringar
Det var en enig nämnd som beslutade att bereda plats för fem ensamkommande flyktingbarn. Lika enigt var det inte när det gäller vilken verksamhet som ska konkurrensutsättas. Särskilda boendet Östersol i Katthammarsvik med 30 lägenheter, Sudergården i Burgsvik med lika många platser samt 25 gruppbostäder i Klintehamn ville alla upphandla.
Oppositionspartierna sade däremot nej till att personlig assistans för barn och vuxna i Visby samt familjerådgivningen skulle upphandlas. De begärde votering men fick ge sig.
En försöksverksamhet med en mansmottagning som är öppen en kväll i veckan startas av förvaltningen på Jungmansgatan i Visby. Det är ett led i kvinnofridsprogrammet. Socialkontoret kommer att erbjuda kvalificerad handledning och stöd för att bland annat förebygga att män slår kvinnor.
Delårsrapporten för de tre första månaderna 2007 visar ett överskott på 24 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om