Gotland sticker ut – så få går arbetslösa

Efter förra årets rekordnotering ligger siffrorna för augusti i år nästan lika bra till. Betydligt färre än landet i övrigt går arbetslösa på Gotland.

Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-09-23 05:00

Arbetslöshetssiffrorna för augusti i fjol var på Gotland nere på rekordlåga 3,9 procent. Antalet arbetslösa samma månad i år har visserligen ökat, men bara marginellt och med 62 personer.

– Det är en liten ökning, men arbetslösheten för augusti i år låg på 4,1 procent på Gotland – mot 6,8 jämfört med riket i övrigt, säger Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Men det är inte bara antalet arbetslösa som är lågt. Även antalet nya lediga jobb som kom in under augusti har sjunkit, i år till 413 från förra årets dubbla nivå på 852 – en kraftig nedgång.

– Det kan finnas många orsaker, men vi tror att ekonomin kommer att återhämta sig under 2025, säger Aleksandar Lazarevski.

undefined
Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Ungdomsarbetslösheten är en siffra som är viktig för att inkludera och behålla de unga kvar i sysselsättning på ön. Glädjande nog har den siffran förbättrats, från 5,3 procent i fjol till 5,1 i augusti i år, att jämföra mot 8,4 procent för Sverige som helhet. Aleksandar Lazarevski menar att det kan finnas en särskild anledning till det:

– På Gotland tror jag att många jobb förmedlas via kontakter, och att man kanske fått referenser efter ett säsongsjobb. Och kontaktnät, folk hjälps åt lite mer, säger han.

Sommarjobb förbereder, och gör även unga attraktiva, till fasta tjänster.

– Att vi har turistsäsongen tror jag gör att många unga tränas i social kompetens, säger Aleksandar Lazarevski.

undefined
Undersköterska är ett bristyrke där den som är villig att lägga ett och ett halvt års studier har goda möjligheter till ett fast jobb, menar Aleksandar Lazarevski på Arbetsförmedlingen.
undefined
Akut brist råder på sjuksköterskor, där 128 lediga tjänster fanns anmälda till Arbetsförmedlingen på Gotland i augusti.

Säsongsjobben borträknat fanns totalt 652 lediga tjänster anmälda till Arbetsförmedlingen i augusti. En majoritet av dem, 252 tjänster, inom vård och omsorg. Akut brist råder på sjuksköterskor, där 128 lediga tjänster fanns på platsbanken.

– Och undersköterskor, hemtjänst och äldreboende, lägger Aleksandar Lazarevski till.

Även elevassistenter inom skolan och behöriga lärare har goda möjligheter att få jobb på Gotland. För byggsektorn menar Aleksandar Lazarevski att försvarets uppbyggnad har gynnat arbetsmarknaden, som inte drabbats lika hårt som på fastlandet.

undefined
Försvarsmaktens uppbyggnad av Gotlands regemente pekas av Arbetsförmedlingen ut som en viktig faktor för byggbranschen på Gotland.

För den som – de positiva siffrorna till trots – är arbetslös och redo för jobb är hans råd att studera, där man i vissa fall har möjlighet till bibehållen ersättning i form av aktivitetsstöd under ett års studier. Att flytta är också ett alternativ, menar han.

– Hittar du inte jobb inom ditt yrke kan du behöva bredda dig geografiskt. Vi behöver kompetensförsörja framför allt företag i norra Sverige, säger han och pekar på siffror som visar att arbetslösheten generellt är högre i södra Sverige och i storstäder speciellt.

Arbetsförmedlingen samarbetar med Region Gotland i att få ut fler i sysselsättning, och att stötta öns arbetsgivare i deras kompetensförsörjning. Ett viktigt arbete, inte minst eftersom antalet i arbetsför ålder på Gotland minskar och fler blir allt äldre.

Rådet från Aleksandar Lazarevski till öns företag och arbetsgivare till breddad kompetens, är att se mer till den sökandes personliga egenskaper. Där kan den som till exempel har en funktionsnedsättning och stått utanför arbetsmarknaden visa sig ha starka egenskaper på andra områden.

– Om de inte hittar någon med just de formella egenskaper som efterfrågas, våga ta in någon som går att lära upp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!