Gotland ska klara krislägen på egen hand

Gotland måste klara sig på egen hand i ett krisläge. Länsstyrelsen föreslås därför få en egen stab för totalförsvarsfrågor.

Utredaren Barbro Holmberg presenterade sitt förslag med sex civilområden. Gotland och Stockholm bilder gemensamt Östra civilområdet, men Gotland får en självständig roll.

Utredaren Barbro Holmberg presenterade sitt förslag med sex civilområden. Gotland och Stockholm bilder gemensamt Östra civilområdet, men Gotland får en självständig roll.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2021-03-05 06:00

Pilotprojektet om totalförsvaret på Gotland som inleddes 2018 förlängdes nyligen till att gälla även 2021. Men innan projektet lämnat sin slutrapport har en utredning om civilförsvarets organisation i landet lämnats till regeringen.

Utredaren Barbro Holmberg föreslår i ”Struktur för ökad motståndskraft” att landet delas in i sex civilområden. Gotland och Stockholm bildar ett av dem, Östra civilområdet. Det blir dock ett område som skiljer sig mycket från övriga. I Stockholm finns landets centrala ledning, och Gotland har stor militärstrategisk betydelse.

Vid höjd beredskap måste Gotland kunna fungera autonomt i förhållande till fastlandet, slår utredningen fast. Därför bör länsstyrelsen få en stab med fem tjänster som tillsammans med Försvarsmakten på ön arbetar med totalförsvarsfrågorna. I pengar räknat är det en satsning på 7,4 miljoner kronor per år.

Det innebär att Östra civilområdet får staber på två håll, Gotland och Stockholm. Förutom staben på Gotland kommer ett beredskapskansli med sex tjänster att finnas vid länsstyrelsen i Stockholm. Chefen för Östra civilområdet föreslås vara placerad i Stockholm.

Barbro Holmberg har besökt Gotland några gångar för att träffa länsstyrelsen.

– Barbro Holmberg har tagit del av den utvecklingssatsning vi gjort. Jag har inte lusläst utredningen ännu, men av det jag hört tycker jag att hon har dragit korrekta slutsatser om att Gotland behöver vara autonomt i händelse av att vi är avskurna och i höjd beredskap, säger Kicki Scheller som är chef för länsstyrelsens enhet för social hållbarhet och beredskap.

Under pilotprojektet har man talat mycket om ”ödrift”, att Gotland på egen hand behöver klara sin energiförsörjning, ha tillgång till drivmedel och mycket annat.

Utöver en regional indelning föreslås även att viktiga samhällsfunktioner delas upp i tio beredskapssektorer. De för Gotland så viktiga färjeförbindelserna ingår i transportsektorn som Trafikverket, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och Luftfartsverket får huvudansvar för.

Regeringen har sedan tidigare aviserat att arbetet med det civila försvaret ska trappas upp till 4,2 miljarder kronor till 2025, varav en miljard under 2021.

Barbro Holmbergs förslag ska nu ut på en bred remissrunda. Mikael Damberg säger till TT att regeringens ambition är att fatta beslut ”så snart som möjligt” inom innevarande försvarsinriktningsperiod 2021–2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!