"Gotland ska inte ha frikort"
Om Sverige ska minska sina utsläpp av koldioxid med 40 procent så måste alla hjälpas åt. Gotland ska inte ha frikort, utan färjetrafikens utsläpp måste också diskuteras.Det menar miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, som i går besökte Visby på sin klimatturné.
ALLVARLIGT. - Klimatkrisen är allvarlig. Med ekonomiska styrmedel kan vi konkurrera ut det som är dåligt och göra det lönsamt att satsa på det som är bättre, säger Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör. Foto: Tommy Söderlund
Foto: Tommy Söderlund
- Sänker man hastigheten lite så minskar utsläppen ganska mycket. Och om resan tar en halvtimme mer så tror jag inte att det skulle påverka turismen. Samtidigt är det viktigt att se till helheten. Om färre färjeturer och långsammare överfart innebär att flygtrafiken ökar så har man ju inte vunnit något för miljön. Men en diskussion kan vara bra för att sätta press på att köra färjorna med alternativa drivmedel, tror hon.
Biogasdrivna färjor
Hon och miljöpartiet är öppet för att diskutera sänkta hastigheter i Gotlandstrafiken, trots att partikamraten Gustav Fridolin vid sitt Gotlandsbesök i slutet av januari sa att han tycker att det är fel väg att gå, att det pekar ut gotlänningarna som värre miljöbovar än andra.
Men både han och Maria Wetterstrand är överens om att det bästa sättet att minska utsläppen är att köra båtarna på biogas eller annat alternativt, mer miljövänligt bränsle.
- Jag har stor förståelse för att gotlänningarna tycker att det känns småaktigt att prata om långsammare färjor samtidigt som man satsar på att bygga motorvägar i Stockholmsområdet. Men det är en utbyggnad som miljöpartiet inte är för. Den kommer att öka trafiken, och utsläppen, säger Maria Wetterstrand.
En hjärtefråga
Hon inledde sitt Gotlandsbesök med ett frukostmöte med företagare i energibranschen.
Energi är en av hennes hjärtefrågor och vid mötet fick hon bland annat höra att politiska beslut om åtgärder för att effektivisera energianvändningen ofta är kortsiktiga. Och att det borde vara krav på att alla nya hus som byggs ska vara energisnåla, eller att energiöverskottet ska användas till annat.
Mötte studenter
Huvuddelen av dagen ägnade Maria Wetterstrand åt föreläsningar och möte med studenterna vid högskolan.
- Vi satsar mest på de grupper där vi är starkast. Unga människor har ofta ett mer globalt och långsiktigt tänkande, även om vi fått fler väljare och sympatisörer som är äldre. Främst bland kvinnor, säger hon.
I den stora salongen på biostaden Borgen mötte hon studenter som läser kursen Hållbar utveckling. Under eftermiddagen talade hon på högskolan på temat Byt politik, inte klimat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!