Under tiden som Gotlands allergikonsulent inte varit i tjänst – har köerna inom särskilda delar av allergivården ökat. Främst är det utredningar i form av allergiprovokationer för läkemedelsallergier som halkat efter. Här väntar ett 70-tal personer på utredning.
Sven Montelius, pensionerad smittskyddsläkare på Gotland, bistår mottagningen som timanställd. Han är inte ansvarig, men kan berätta hur läget för stunden ser ut på mottagningen:
– Det är rätt många i kö framförallt för provokation mot olika läkemedel. Vi har just nu vare sig rätt kompetens eller tillräckliga resurser för att hantera det, men det gäller även andra uppgifter som allergironder och hembesök, säger han.
Allergironder är en uppgift som allergikonsulenten har, och är en metod för att få överblick över eventuella allergirisker i exempelvis skolmiljö. Hembesök görs för bedömning av eventuella problem i hemmiljön vid olika allergier.
– Än finns ingen lösning som jag vet om, men nu har vi i vart fall en sjuksköterska som sköter de injektioner som måste göras löpande. För läkarbesök och annat hinner vi med det vi ska. Det är just konsulent och allergisjuksköterskedelen som inte riktigt går och där vi måste få till en lösning snart.
Han säger att man först och främst måste komma igång med de personer som har lite allvarligare allergier mot framförallt bi- och geting.
– De behandlingarna måste vi få igång även om vi inte har någon sjuksköterska, men där är inte så många i kö.