Gotland mörkläggs Gatubelysningen släcks tre timmar per dygn

Visby och Gotland kommer till stora delar att mörkläggas mellan klockan 01-04 söndag till torsdag.
Det blir resultatet sedan tekniska nämnden beslutat om kraftiga neddragningar av kommunens gatubelysning.
Orsaken är stigande elpriser i kombination med en ambition att spara el.
Nedsläckningen under de tre timmarna börjar snarast för att uppnå maximal besparingseffekt.

Gotland2003-01-30 04:00
Bakgrunden är galopperande elpriser som särskilt drabbar gatubelysningen.
­ Vi hade inte elpriserna under kontroll i januari, konstaterar förvaltningschefen Per Lindskog.
2002 tecknade tekniska förvaltningen ett tvåårigt avtal om elleverans med Geab. Förhandlingar om ett nytt avtal upptogs i oktober 2002.
Vid en den 14 januari i år genomförd förhandling bestämdes att elleverantören skulle ta fram ett förslag till avtal för 2003. I avtalet skulle ingå en möjlighet till lägre energipris vid en genomförd energibesparing.
­ Nu har vi fått ett bra Geabpris men på vissa premisser. Vi ska spara el på grund av att även Geab har problem med leveranserna.
Förvaltningen konstaterar att det troligen inte finns förutsättningar att i kommunens anläggningar vidta åtgärder som ger någon större besparingseffekt. Kvarstår gör att stänga av anläggningar där förutsättningar för detta finns. Till exempel gatubelysning.
Men, att släcka ned gatubelysningen är kontroversiellt och måste därför göras med stor försiktigthet, konstaterar man.
<span class=MR>Alternativ</span>
De ökade kostnaderna för driften av gatubelysningen under 2003 beräknades till 1 374 000 kr. Två förslag till nedsläckning togs därför fram. Det ena innebar en besparing på ca 800 000 och det andra på ca 530 000.
Största skillnaden var att alternativ ett omfattade nedsläckning tre timmar per dygn sju dagar i veckan och alternativ två fem dagar i veckan.
Nämnden beslöt att gå på det senare förslaget, dessutom släcks all kommunal fasadbelysning (av exempelvis ringmuren) under hela året. Man beslöt dock att av trygghetsskäl undanta Visby innerstad och Östercentrum från nedsläckningen.
Nu blir det inte en hundraprocentig nedsläckning utanför innerstaden och öster. Detta på grund av tekniska skäl. Ca 70 procent av anläggningarna är försedda med så kallad rundstyrningsutrustning vilket gör att dessa kan släckas selektivt.
<span class=MR>Här men inte där...</span>
På många ställen är kommunens anläggningar sammanbyggda med Vägverkets och verkets belysning berörs ej. Vissa anläggningar kan också ägas av samfälligheter eller föreningar och berörs då heller inte av kommunens besparing.
Det medför att det kan bli nedsläckt på en ort men inte på en intilliggande vilket innebär vissa pedagogiska förklaringsproblem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om