Försvarsutskottets ordförande och tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) besökte under måndagen Gotland för att träffa bland annat flygvapnet, regementet P18, länsstyrelsen samt frivilligorganisationer på ön. Besöket skedde i samband med den stora Nato-övningen på Gotland, som inleds under tisdagen.
Vid en pressträff presenterade Hultqvist ett förslag som ska stärka Gotlands försvar mot luftangrepp.
– Nästa satsning på Gotland bör vara brigadluftvärn, alltså ett luftvärn som syftar till att skydda förbanden, soldaterna, pansarvagnarna och de andra materiella resurserna vi har inom Försvarsmakten. Det kan också ge ett bättre befolkningsskydd även om huvuduppgiften är att skydda förbanden, säger Peter Hultqvist.
Exempel på brigadluftvärn kan vara luftvärnsrobotar på marken vars syfte är att slå ut främmande flygfarkoster för att försvara själva brigaden på marken. Men detaljerna för hur det hela skulle kunna se ut på Gotland var inget Hultqvist ville fördjupa sig i under måndagens besök, och någon uppskattad kostnad för satsningen finns inte.
– Prisfrågan blir upp till Försvarsmakten att titta på. Först krävs ett beslut – det pågår försvarsförhandlingar där det ska ske förstärkningar i förhållande till det försvarsbeslut som redan finns. Där finns det anledning för mig att ta upp den här frågan om Gotland, säger Peter Hultqvist.
Han ser förslaget som ett "logiskt nästa steg" i Gotlands försvarsutbyggnad och att det inte bör vara svårt att få med sig övriga partier.
Enligt förslaget ska resurserna i brigadluftvärnet de facto byggas upp och vara stationerade på Gotland – inte bara föras hit "när det smäller", enligt Hultqvist:
– Svar ja, resurserna behövs på Gotland innan något händer. Det innebär att det behövs förband som kan sköta det här och att P18 kompletteras i både materiell och personal.
Initiativet beror inte på Natointrädet utan ligger i linje med utbyggnaden av P18 enligt Hultqvist.
– Det är en nivåhöjning som jag tycker är väldigt viktig och logisk som ett nästa steg utifrån vad vi byggt upp i Gotlands försvar.
På frågan om när den nya resursen kan finnas på plats är svaret "så fort som möjligt".
– Kommer vi överens om den här frågan i försvarsförhandlingarna det kommande året så bör det här vara ett prioriterat ärende.
Under måndagskvällen hålls ett öppet möte i Västerhejde bygdegård av Socialdemokraterna med Peter Hultqvist under rubriken "Ukraina, kriget, Östersjön och Gotland".
På tal om Västerhejde så fick den expansiva socknen nyligen en kalldusch då Försvarsmakten motsatt sig en utbyggnad av Västerhejde skola – ett i raden av många nej till nybyggen och exploatering som lämnats med hänsyn till att skydda riksintresset Tofta skjutfält.
Enligt Hultqvist är Gotland ett strategiskt mål som gör det svårt att bromsa en utbyggnad av försvaret.
– Vi lever i en tid med krig nära inpå oss. Vi måste bygga ut Försvarsmaktens kompetens och förmåga på Gotland. Sen hoppas jag att man kan komma överens om de olika saker som angränsar mellan det militära och civila.
Även om satsningen på brigadluftvärn inte blir en kompensation för gotlänningar i vardagen understryker Hultqvist att den görs för att skydda även befolkningen.
– I ett skarpt läge innebär det ett bättre skydd för både trupp och pansarvagnar, och kan också ge ett bättre befolkningsskydd på den civila sidan, och att luftvärnet försvarar områden av civil karaktär.