Gotland inspirerar ö i Indonesien

Att utveckla turismen utan att göra våld på miljön och att utgå ifrån vad befolkningen vill.Det är idén i det projekt som pågår på ön Lombok i Indonesien.Där tror man att Gotland kan ha mycket att bidra med.

<7GT_Bildrubrik>delegation</7GT_Bildrubrik>. Den indonesiska delegationen, Syamsuhaidi, Sitti Rohmi Djalilah, Taofik, Gufranuddin, I Gusti Putu Ekadana, Leanne Wijaya och projektledaren John Higson, tillsammans med länsrådet Anders Granat, landshövding Cecilia Schelin Seidegård och högskolans prorektor Karin Bengtsson.

<7GT_Bildrubrik>delegation</7GT_Bildrubrik>. Den indonesiska delegationen, Syamsuhaidi, Sitti Rohmi Djalilah, Taofik, Gufranuddin, I Gusti Putu Ekadana, Leanne Wijaya och projektledaren John Higson, tillsammans med länsrådet Anders Granat, landshövding Cecilia Schelin Seidegård och högskolans prorektor Karin Bengtsson.

Foto: Ewa Israelson

Gotland2011-04-12 04:00

Just nu besöker en delegation från Indonesien Gotland för att diskutera och se på möjligheterna till samarbete kring projektet.

- Sedan ska vi bestämma om vi ska delta i projektet. Jag tror att Gotland skulle ha mycket att lära av det här, både av de experter som deltar i arbetet och av förankringen på det lokala planet, säger länsrådet Anders Granat.

Han har tillsammans med Karin Bengtsson, prorektor på högskolan, besökt Lombok och deltagit i ett seminarium kring utmaningar och möjligheter i projektet, som stöds av den Indonesiska regeringen.


Värnar naturen
Lombok, som ligger granne med ön Bali, spås bli nästa turistparadis i Indonesien. Syftet med projektet är att se till att det inte blir som på Bali.

- De flesta på Lombok är fattiga, så turismen kan betyda mycket för att vi ska få det bättre. Men det får inte ske på bekostnad av att vår natur blir förstörd, säger Gufranuddin, chef för kultur- och turistkontoret på östra Lombok.

- Att invånarna på Lombok får vara med i arbetet tillsammans med experter från andra länder är fanstastiskt, tycker Sitti Rohmi Djalilah som är folkvald chef för motsvarande regionfullmäktige i östra Lombok.

Storbritannien, Tyskland och Sverige är länder som hittills finns med i det internationella team som ska arbeta med projektet.

- Vindkraft, utbildning och uppbyggnaden av ett centrum för hållbar utveckling är områden där vi ser att Gotland har mycket att tillföra när vi ska bygga Asiens största eko-region, säger projektledaren John Higson.


Rätt kompetens
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård tror att projektet skulle innebära mycket även för Gotland.

- På högskolan finns rätt kompetens i många av de här frågorna. Och om vi skickar dit studenter så får de också ta del av den framstående expertis som finns i projektet. Sedan skulle det vara väldigt roligt för Gotland att få vara med i ett sådant här fantastiskt sammanhang, säger hon.

Lombok är en ö i Indonesien, belägen öster om Java, skiljd från Bali genom Lomboksundet.

Ön är betydligt mindre exploaterad än grannön Bali, men spås bli ett framtida populärt resmål.

Till attraktionerna hör snorkling och dykning vid Giliöarna vid öns västkust.

Lombok är känt för sitt konsthantverk i textil, keramik och rotting.

Öns yta är ungefär 4 725 kvadratkilometer.

Lombok har närmare tre miljoner invånare, varav de flesta är muslimer.

Öns största stad och administrativa huvudstad är Mataram.


Källo
r: Wikipedia, asienguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om