Gotland har flest krogar i Sverige

Gotland är krogtätast i landet. Det finns inget län som har så många restauranger med tillstånd att servera alkohol som på Gotland om man ser det i förhållande till antalet invånare. Inget område är ens i närheten av Gotlands siffror.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-02-09 04:00
Det här är siffror som tagits fram i projektrapporten "Full koll" som ska leda till en ansvarsfull alkoholservering.
Gotland är krogtätast i hela landet. Riksgenomsnittet för serveringstillståndet per 10 000 invånare är 14,1. På Gotland är siffran 33,7. Därefter kommer Jämtland med 26,5 serveringstillstånd.

Många behövs
- Vi behöver ha många restauranger eftersom vi är en av de största semesterorterna i landet. Det är ju när man är ledigt som man går ut och äter, säger Lena Celion, moderat kommunalråd.
Förra året fanns det 189 krogar på Gotland med serveringstillstånd för alkohol att välja mellan.
De senaste tre åren har 17 tillstånd återkallats och 35 krogar fått varningar.
Oftast beror det på brister i kvittohanteringen och andra ekonomiska oegentligheter. Det är ovanligt att en krog blir fråntagen sitt serveringstillstånd på grund av att de serverat alkohol till berusade och underåriga personer. I det fallet är bevisfrågan mycket svår.

Tydlig lag
- Alkohollagen är tydlig. Sköter man inte ekonomin och följer reglerna, drar vi in serveringstillståndet.
Vill man minska skadorna av alkoholkonsumtionen ska man begränsa antalet serveringstillstånd och stänga krogarna tidigare på nätterna. På Gotland har dessa frågor varit uppe på tapeten flera gånger. Just nu får krogar hålla öppet till två på morgonen, men det finns krav på att öppettiderna ska förlängas.
- De som ansöker om att ha öppet till klockan två får tillstånd om de har skött sig. Är det någon som vill ha öppet längre får vi ta ställning till det i det enskilda fallet, säger Lena Celion.

Personalen utbildas
Den stora satsningen för att minska alkoholens skadeverkningar som gjorts på Gotland under de senaste tre åren är att utbilda restaurangpersonalen. Sammanlagt 232 personer har undervisats i ansvarsfull alkoholhantering.
- Personalen har fått utbildning till en mycket låg kostnad. Syftet är att krogarna ska ta ansvar för vilka man serverar alkohol, förklarar Lena Celion.
Enligt alkohollagen ska berusade gäster nekas servering och avvisas. När skådespelare har anlitats för att spela berusade, har de nekats servering vid 5 av 12 tillfällen 2006. Två år senare nekades åtta av tolv, vilket är 67 procent. Riksgenomsnittet är att 55 procent nekas.
Ett annat sätt att mäta hur folk på ön sköter alkoholhanteringen är att se hur många människor som tas in på sjukvårdens akutmottagning och kommunens tillnyktringsenhet.

Missbruk
Under juli 2006 fick akutmottagningen ta hand om 35 personer som druckit för mycket alkohol. Åren efter är siffrorna 39 och 38. Till tillnyktringsenheten kommer i snitt omkring 800 personer varje år för att sova ruset av sig.
- Jag tror inte att statistiken är kopplad till krogarna. Det är inte efter att man druckit alkohol på restauranger som man hamnar på sjukhus, tror Lena Celion.
I december 2008 fanns 189 krogar med tillstånd att servera alkohol på Gotland.
65 i Visby innerstad
34 i Visby ytterstad
36 på Norra Gotland
54 på Södra Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om