"Gotland har behandlat Fårö lika illa som Sverige har behandlat Gotland"
Sedan 1999 har Fårö-broschyren kommit ut och temat i den har varierat. I år har den kände filmregissören och fåröbon Ingmar Bergman givit en exklusiv intervju som helt dominerar Fårö-broschyren. Det är förre GA-medarbetaren Tobias Fröberg som har gjort intervjun där Ingmar Bergman bl a berättar hur han fastnade för Fårö.
Eftersom Ingmar Bergman fyller 85 år i år och samtidigt är en stor man på Fårö tyckte vi att det skulle passa bra med intervjun, säger Kerstin Kalström.
Broschyren säljs inte bara till turister utan det är också många fåröbor som läser den, det har erfarenheten från tidigare års broschyrer visat. Ingmar Bergman har dessutom alltid haft en given plats i fåröbornas hjärta. Det visar med all tydlighet den ovilja som fåröborna visar när det gäller att tala om för utomstående var filmregissören bor.
<span class=MR>Ömsesidig respekt</span>
Vi tycker att han ska få vara i fred och det måste man respektera. Vi respekterar honom och han respekterar oss, förklarar Kerstin Kalström.
Intervjun har gjorts av journalisten Tobias Fröberg som har träffat Ingmar Bergman på Dramaten i Stockholm. Ingmar Bergman berättar hur han letade inspelningsplats för filmen "Såsom i en spegel". Året var 1960 och han ville att filmen skulle spelas in på Orkneyöarna då någon föreslog att han skulle åka till Fårö för att rekognoscera. Ingmar Bergman förklarar i intervjun hur han klev ur bilen på Fårö och med ens kände att "här vill jag bo och leva".
Den känslan hade jag aldrig upplevt tidigare. Den var närmast magisk. Det fanns inget förnuft. Det var bara en intuitiv känsla över att det här var mitt landskap, förklarar Ingmar Bergman för Tobias Fröberg.
Givetvis hade Bergman hittat inspelningsplatsen för filmen och Fårö skulle senare även bli inspelningsplats för flera av Bergmans filmer.
Idag har Ingmar Bergman gjort verklighet av beslutet att bli fårögubbe för gott och ska bo där både sommar och vinter.
Om relationen till fåröborna säger Ingmar Bergman att han tycker mycket om deras mentalitet, deras överlevnadsförmåga, deras vilja och ork att ta itu med svårigheter:
I deras gener ligger det att få klarar sig själva och fåröborna har i så hög grad fått klara sig själva. Gotland har behandlat Fårö lika illa som Sverige har behandlat Gotland, det är ingen tvekan om den saken, säger Ingmar Bergman.
<span class=MR>"Fårönatta"</span>
Förutom den ovanliga intervjun innehåller broschyren information om hur man som besökare bör uppträda på Fårö, där finns en ordentlig inventering som visar alla företag på ön och en omfattande lista över sommarens samtliga arrangemang på Fårö.
Det nya för i år är "Fårönatta" som är ett försök att förlänga turistsäsongen. Man lockar besökare att uppleva Fårö på annan tid med: fyrvisning, strandvandring, spökhistorier vid engelska kyrkogården, öppna butiker, nattbak i bageriet, midnattsmässa, nattamat och marknad i bygdegården, konstutställning med mera. Allt det här ska ske under natten mellan den 13 och 14 september i år.
Föreningen Fårö Framtid, Fårö Infocenter, Fårö turistföretagsnätverk samt länsstyrelsen på Gotland har sedan 199 i samarbete producerat Fårö-broschyren. I Föreningen Fårö Framtids styrelse sitter: Kerstin Kalström ordf, Majvor Östergren sekr, Bertil Gabrielsson kassör, Kerstin Blomberg, Lars-Olof Malmqvist och Leif Werkelin.
Tre stolta styrelsemedlemmar i Föreningen Fårö Framtid visar upp den nytryckta Fårö-broschyren som i år innehåller en exklusiv intervju med filmregissören och fåröbon Ingmar Bergman. Fr v : Kerstin Blomberg, Kerstin Kalström och Bertil Gabrielsson.Foto: ULF GLIMFALK
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!