Gotland frizon för flodkräftorna
-Det är en bekräftelse från staten på att det vi gör är värdefullt för landet. Det säger en av Gotlands odlare av flodkräftor, Ulf Smedberg på Smide gård iEkeby, om länsstyrelsens beslut att göra hela Gotland till skyddsområde.
Lyxkräfta. Flodkräftan är en delikatess och går inte att jämföra med importerade kräftor i kartong, anser Anna och Ulf Smedberg som har kräftdammar på gården i Ekeby.
Foto: Tommy Söderlund
-Rent konkret och kortsiktigt betyder detta inte så mycket, men det ger definitivt ett bättre och fastare skydd för oss odlare på sikt, säger han.-Det finns ju inte så mycket här ute, det gäller att ta vara på öns fina förutsättningar vad det gäller odling av flodkräftor. Jag tror att flodkräftodlingarna, likt andra småföretag, är viktiga för Gotland och den regionala överlevnaden, säger Ulf Smedberg.Huvuddelen av gårdens omsättning när det gäller flodkräftorna ligger hos så kallade avelskräftor. Man säljer dessa utsättningskräftor vidare för att öka bestånden på andra håll runt om i landet.-Fördelen med att odla dem idamm är att vi vet exakt ålder på dem och kan sälja kvalitetsdjur, ingen vill ju köpa en gammal kräfta som inte får så många kullar, säger Ulf Smedberg.Lokala delikatesser
En liten del av kräftorna får växa till sig och bli matkräftor. De är lättsålda delikatesser, men enligt Ulf Smedberg är det mycket besvärligare att odla matkräftor.-När de blir könsmogna blir de kannibaler och börjar käka varandra om det inte finns jättemycket annan mat. -Skulle vi kunna få ihop ett par ton matkräftor varje år så hade vi inte behövt den andra verksamheten, men det är en mycket riskfylld chansning man tar då, eftersom det krävs mycket för att de ska överleva, säger Ulf Smedberg.Det är den från Nordamerika införda signalkräftan som bär på kräftpesten. Parasiten är dödlig för den europeiska flodkräftan och arten är idag utrotningshotad i hela sitt utbredningsområde.Signalkräftan förbjuden
Signalkräftan kan föra pestsmittan med sig utan att den själv visar symptom på sjukdomen eller blir sjuk. Ett totalförbud på att utplantera signalkräfta finns därför inom skyddsområdet på Gotland. Ulf Smedberg säger att det har förekommit signalkräftor på ön, men de har inte burit på någon smitta och idag ska Gotland vara fritt från den smittbärande kräftan.-En del tror att signalkräftan är billigare att odla och jag tror att personer som tagit in levande kräftor, restauranger bland annat, blivit frestade att släppa ut några av dem för egen odling, säger han.
Den hittills allvarligaste främmande arten i svensk vattenmiljö är kräftpesten, som är en liten parasitisk svamp som förts till Europa vid import av nordamerikanska kräftor. Kräftpesten kom till Italien år 1860. Den spred sig vidare på den europeiska kontinenten och nådde Ryssland och strax därpå Finland. Sjuka finska kräftor importerades levande till Stockholm. De som dog gick inte att sälja och dumpades i Mälaren år 1907. Smittan spreds i sjön och samma år dog Mälarens flodkräftor ut. Pesten spred sig redan 1908 till Sveriges förnämsta kräftsjö Hjälmaren och raderade ut beståndet på en sommar.Forskarna arbetade under många år med att identifiera vad som orsakade pesten. Till slut lyckades Dr Sykora identifiera aphanomyces astaci, en svamp som satt i skalet hos smittade nordamerikanska kräftor. Dessa hade under miljontals år byggt upp en motståndkraft mot svampen, men det hade inte de europeiska arterna. I och med att signalkräftorna ofta är bärare av kräftpest innebär det att landets flodkräftbestånd är hotat. Därför råder idag förbud att sätta ut signalkräftor i hela norra Sverige. Sakta börjar dock signalkräftorna, och med dem pesten, att sprida sig norrut. Folk sätter ut signalkräftor i vatten där det inte är tillåtet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!