Gotland fortsatt ett matland

Under tisdagens frukostmöte summerades året som Matlandethuvudstad.
– Bara för att året är slut stänger vi inte dörren utan arbetar vidare för att utveckla livsmedelsnäringen på ön, säger Gunilla Lexell.

Året som Matlandethuvudstad går mot sitt slut, men arbetet för mer och bättre livsmedelsproduktion fortsätter.

Året som Matlandethuvudstad går mot sitt slut, men arbetet för mer och bättre livsmedelsproduktion fortsätter.

Foto: Krister Nordin

Gotland2013-12-10 11:39

Frukostmötet i Ljusgården i regionens lokaler var startskottet för det fortsatta arbetet att utveckla gotländsk livsmedelsproduktion. Styrgruppen för årets Matlandethuvudstad– Gunilla Lexell, länsstyrelsen, Sofia Wollman, Inspiration Gotland, och Josefine Jessen, regionen – summerade året som lider mot sitt slut. De är överens om att Gotland var bra på livsmedelsproduktion redan innan, annars hade vi inte fått utmärkelsen, konstaterar Sofia Wollman.

Gotland är mat

Juryn som utsåg Gotland till Matlandethuvudstad 2013 skrev att "Gotland är mat" i sin motivering.

– Visst är vi ännu mer mat nu! Maten har varit synlig även tidigare, men nu tycker jag att vi tagit oss snäppet högre, säger Sofia Wollman.

Det pratades mycket om nätverk, samarbete, genemsamma behov och plattformar. Inte så konkret, alltså. Men tisdagens möte ska vara ett startskott för det fortsatta utvecklingsarbetet. Bland annat kommer regionen att erbjuda de stora livsmedelsproducenterna, med minst tio anställda eller mer än tio miljoner kronor i omsättning att delta i en diskussionsgrupp och kartläggning av näringen. Målet är att tillsammans peka ut behov och utmaningar för att till våren presentera en plan att arbeta vidare efter.

Även länsstyrelsen ska kartlägga livmedelsnäringen, men tittar då på de småskaliga företagen.

– Vi jobbar just nu med att ta fram riktlinjer för nästa landsbygdsprogram som startar 2014 och då har småskalig livsmedelsproduktion en given plats, säger Kjell Norman, länsstyrelsen.

46 miljoner

Under de senaste tolv åren har sammanlagt 46 miljoner kronor, av regionala och statliga medel, satsats i närmare 50 olika projekt, de flesta med mindre livsmedelsföretag och nätverk/föreningar som målgrupp. Regionen och länsstyrelsen ska nu utvärdera de projekt som genomförts för att hitta vad som funkar och vad det behövs mer av.

Under mötet fick deltagarna starta kartläggningen genom att själva komma på möjligheter att utveckla livsmedelsproduktionen på Gotland. Bordsvis diskuterades frågan i smågrupper.

– Vi behöver bredda råvarubasen, vi behöver bli fler som producerar livsmedel, vilket även skulle bädda för att fler kan satsa på förädling, säger Mikael Nilsson, LO.

Tillförordnad regiondirektör Per Lindskog, som jobbat mycket med färjeupphandlingen, tycker att branschen måste bli bättre transportköpare för att klara konkurrensen från fastlandsföretag.

Mats Ladebäck, Folkuniversitetet, hade en konkret nyhet för näringen.

– Vi planerar att lämna in en ansökan om en ny YO-utbildning i småskalig livsmedelsproduktion, berättar han.

Fler idéer

Samverkan mellan företag och myndigheter, och mellan olika nätverk var det flera som tog upp, liksom möjligheten för fler och större råvaruproducenter.

Eva Nypelius (C) tog upp en gammal fråga som hon vill hitta svaret på:

– Vem vågar satsa på gotländsk, tvättad potatis? Det är något vi diskuterat i många, många år.

Gunilla Lexell, länsstyrelsen, berättar att man från Gotland var osäker på vad som förväntades av regionen i och med utmärkelsen årets Matlandethuvudstad.

– Det följde inte med någon pengapåse med utmärkelsen. Först tyckte vi kanske att det var ett problem, men det innebar också att det inte fanns några utstakade förväntningar. Det har inneburit en kreativitet och vi har kunnat skapa vårt eget år, säger Gunilla Lexell som är mycket nöjd med året trots att det inte funnit så mycket pengar.

Regionen och länsstyrelsen har satsat sammanlagt 1,5 miljoner kronor extra till årets Matlandetshuvudstad. Det har bland annat resulterat i tältmontrar under Almedalsveckan, Skördefestivalen och Företagardagen.

Stänger inte dörren

Det finns sedan tidigare fem fokusområden för Matlandet och landsbygdsminister Eskil Erlandsson har inför nästa år tillfört ytterligare ett. Även under det fortsatta utvecklingsarbetet kommer det att fokuseras på primärproduktion, förädling, offentlig mat, restaurang, matturism och handel.

– Bara för att året är slut stänger vi inte dörren utan arbetar vidare. Året har framförallt stärk vår egen gemensamma plattform, vi har hittat nya kontaktytor mellan exempelvis restauranger och producenter att jobba vidare med, säger Gunilla Lexell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om