Gotland försöksområde för ny hemvärnsutbildning

I långliga tider har gotländska ungdomar kunnat göra militärutbildning på P18, KA 3, A7 eller Lv 2. Nu är samtliga nedlagda.
En dödsdom för hemvärnet, bävade överstelöjtnant Rutger Bandholtz.
Nu ges nytt hopp. ÖB Håkan Syrén gör ön till försöksområde för en helt ny militärutbildning.

Gotland2006-04-05 06:00
I dagsläget måste gotländska ungdomar som vill göra värnplikt, exempelvis för att gå med i hemvärnet eller tjänstgöra militärt utomlands, utbilda sig någonstans på fastlandet.
Få väljer den vägen och oron för de framtida konsekvenserna för hemvärnet, har varit stor.
Nu ges dock nytt hopp om en hållbar framtid, då Försvarsmakten har beslutat att, på prov, införa en helt ny slags grundutbildning på Gotland och i Dalarna.
Beslutet kommer som en följd av att ett förslag från rikshemvärnschefen, brigadgeneral Roland Ekenberg, vilket ÖB Håkan Syrén nu ställt sig positiv till.

Enda kvarvarande styrkan
Utbildningen ska inriktas på att ge en bra grund för framtida deltagande i hemvärnet. På Gotland utgör detta i dagsläget, den enda kvarvarande militära styrkan.
Överstelöjtnant Rutger Bandholtz är chef för hemvärnets Gotlandsgrupp och han ser den nya utbildningen som den enda möjligheten, att få verksamheten att överleva.
Utbildningen, som ska vara tre månader, planeras dra igång redan i höst, med inryckning i mitten av september 2006 och utryckning i mitten av december.
Någon plikt finns inte, utan utbildningen är helt frivillig och deltagarna - 40 personer per region ska antas - kan när som helst sluta.
Till Dalarna antas ungdomar mellan 19-24 år, medan man för Gotland har satt den övre gränsen vid 30 år. Alla som har mönstrat vid Pliktverket och som uppfyller en del fysiska grundkrav, kan söka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om