"Gotland får betala för statens riskabla avtal"

Näringslivet på Gotland har gjort en egen konsekvensanalys och tittat på godstransporter, persontransporter och turlistan.

Gotland2005-10-01 06:00
- De negativa effekterna är skrämmande. Det direkta bortfallet för det gotländska näringslivet kan komma att överstiga 300 miljoner kronor, säger företagarna.
De drar slutsatsen att de föreslagna försämringarna delvis beror på avtalet mellan Rikstrafiken och Destination Gotland.

Försämrad konkurrenskraft
- Där har staten tagit stora risker när det gäller oljepriserna. När nu detta har blivit realitet förs kostnaderna över på gotlänningarna.
- Det kan inte vara rätt att Gotland ska betala för statens riskabla avtal med Destination Gotland.
Fraktkostnaderna beräknas öka med 20 miljoner kronor om året, vilket skulle medföra en kraftigt försämrad konkurrenskraft.
- En ytterligare fördyring av fraktpriserna skulle drastiskt försämra och i vissa fall omintetgöra möjligheterna att bedriva tillverknings- och förädlingsindustri på Gotland, säger de bland annat.
De ger några exempel:
Gotlandsflis får 700 000 kronor i ökade fraktkostnader vilket kan medföra att de får fixa båttransporter direkt från Klintehamn.
Swedish meats räknar med 1 miljon kronor i ökade fraktkostnader och risken är stor att de förlorar styckning och förädling av kött från fastlandet.
Lantmännens fraktkostnader ökar med 1,7 miljoner kronor, vilket drabbar det redan hårt drabbade gotländska lantbruket.
3 Ryftes kostnader ökar med 1,5 miljon vilket skulle kunna stoppa den planerade investeringen på 30 miljoner kronor.

Biljettpriset
En tur- och returresa för en fastlandsfamilj blir 3 330 kronor, vilket är det högsta priset sedan 1950-talet. Resandet beräknas minska med mellan 160 000 och 300 000 resenärer.
- Besöksnäringen påverkas direkt och hänsynslöst av prisökningar och försämrade turlistor, säger företagarna som nämner 275 miljoner kronor i inkomstbortfall om året.
Indragningen av 200 turer innebär att folk troligen inte kommer att få plats på vissa turer.
- Trafikminskningen kommer att slå hårt mot för- och eftersäsongen om bara bastrafiken blir kvar, säger företagarna som räknar med platsbrist särskilt i augusti men även söndagar och fredagar under höst och vår.
Sommarturlistan är också kraftigt nedkortad. Ansträngningarna för att öka antalet besökare på för- och eftersäsong blir delvis verkningslösa.
Näringslivet på Gotland kräver att staten tar sitt ansvar och ge Rikstrafiken de resurser som krävs för att fullfölja sina åtaganden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om