Gotland enda län som klarar BUP:s vårdgaranti

Gotland är ensamma om att leva upp till BUP:s vårdgaranti. Nu satsar regeringen 900 miljoner för att korta köerna.

BUP:s enhetschef Maria ten Seithoff är nöjd med verksamhetens arbete.

BUP:s enhetschef Maria ten Seithoff är nöjd med verksamhetens arbete.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2019-09-12 19:16

Gotland är det enda i län i landet som lever upp till den nationella vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

– Vi ser att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar har ökat dramatiskt de senaste åren, inte minst bland 10–17-åringar. Att det bara är en region i hela landet som lever upp till den nationella vårdgarantin är förfärligt, säger Centerns partiledare Annie Lööf till SVT.

För att korta köerna gör regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, en budgetsatsning med 300 extra miljoner per år under tre års tid till BUP. Målet är att öka personalstyrkan och resurserna för förebyggande insatser.

– Det är extra pengar utöver de 100 miljoner som vi redan kommit överens om tidigare, säger Annie Lööf.

Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL, får 93 procent av de som söker vård på Gotlands BUP en första bedömning inom 30 dagar. 96 procent får sedan inleda en vidare behandling inom ytterligare 30 dagar.

– Vi jobbar inte med väntelistor utan istället bokar vi in dem direkt när de hör av sig till vår mottagning, sa BUP:s enhetschef Maria ten Seithoff till Gotlands Tidningar i en tidigare artikel.

BUP på Gotland har dock stora utmaningar. I en insändare skriver Socialdemokraterna på Gotland att antalet barn och ungdomar som mår så dåligt att de får antidepressiv medicin har ökat med 277 procent på Gotland sedan 2006. Det innebär att 25 ungdomar per 1 000 invånare får medicin utskrivet, vilket är den högsta andelen i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!