Gotland en av landets mest jämställda kommuner
Gotland är landets nionde mest jämställda län.Det visar en statistisk undersökning av hur många män och kvinnor som finns på ledande poster inom offentlig och privat sektor.
Fördelningen män-kvinnor i kommunfullmäktige, är ett område som går framåt.
För 20 år sedan hade Gotland 49 manliga och 22 kvinnliga ledamöter. År 2002 var siffrorna 40-31.
Sämre i näringslivet
Jämställdheten gällande gotländska chefer i offentlig sektor, verkar dock vara betydligt bättre än inom näringslivet.
År 2004 var den procentuella fördelningen män-kvinnor i offentlig sektor 50/50, medan den inom näringslivet var 79/21.
Statistiken förbättras dock.
År 2003 hade vart tredje privat företag (med både en styrelse och en ledningsgrupp med minst fyra ledamöter) på Gotland, helt mansdominerade ledningar. Nu är det bara vart tionde företag som inte har kvinnor med i ledningen.
Kritik mot mätning
Länsstyrelsen på Gotland är kritisk till SCB:s metod, att rangordna kommuner med hjälp av representativ jämställdhet.
- Den kvalitativa jämställdheten hamnar lätt i skymundan och länens storlek och förutsättningar varierar så kraftigt, att rangordningen egentligen inte säger så mycket, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Jämställda pappor
Via SCB kan man även lära, att medelinkomsten på Gotland 2003, var för män 210 000 kronor och för kvinnor 176 000 kronor. Glappet har ökat sedan mitten av 90-talet, men ser nu ut att ha stagnerat.
Andelen deltidsarbetande kvinnor minskade 1998-2003, från 42 till 39 procent. Samma omfattning, tre procentandelar, gäller för en ökning av andelen heltidsarbetande kvinnor.
Gotländska mammor och pappor är bättre på att jämställt fördela föräldradagarna, än genomsnittet för riket. I fjol betalades 44 procent av föräldradagarna ut till pappor, jämfört med 36 procent för riket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!