Gotland - en av landets mest jämställda kommuner
Gotland är bra på jämställdhet. När Statistiska centralbyrån tittat på bland annat ekonomi, ohälsa, hur föräldrar delar på vård av barn, könsfördelning i politik och på chefstjänster kommer SCB fram till att Gotland är en av de elva mest jämställda kommunerna i landet.Men ännu återstår mycket att göra.
Gotlands kommun har indexvärde 93,2, vilket placerar ön på åttonde plats i gruppen med de mest jämställda kommunerna. I den gruppen ingår även Stockholm, Sundbyberg, Nacka, Vaxholm, Järfälla, Värmdö, Uppsala, Upplands-Väsby, Härryda och Partille.
Räknar man indextalet per län hamnar Gotland på andra plats efter Stockholm.
Män vid makten
Men trots den framskjutna placeringen visar SCB:s undersökning att mycket arbete återstår på Gotland. Makten är något jämnare fördelad än i övriga riket, men ändå dominerar männen stort både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
I det gotländska näringslivet blir det allt vanligare med kvinnliga chefer, men 2004 var bara var fjärde chef kvinna. Det kan tyckas lite, men är ändå bättre än i många andra kommuner.
Lön och ohälsa
Fördelningen av chefstjänster inom offentlig sektor är jämnare på Gotland än i riket. På Gotland är 51 procent av cheferna kvinnor, mot 56 procent i hela landet.
Löneskillnaden mellan män och kvinnor är mindre på Gotland. Här skiljde det 35 000 kronor mellan respektive köns medelinkomst 2004. För hela Sverige var skillnaden 66 000 kronor.
Andelen gotländska män som arbetar deltid har ökat, och deltidsarbetande män är vanligare här än i hela riket. För kvinnorna är läget det omvända: andelen minskar men på Gotland är deltidsarbetande kvinnor vanligare än i övriga landet.
Männen tar ut allt fler dagar i föräldraförsäkringen. Nu tar gotländska pappor ut en femtedel av föräldradagarna, vilket är i nivå med riksgenomsnittet. Lite jämnare är fördelningen av tillfällig föräldrapenning, men när barnen är sjuka är det oftast mammorna som stannar hemma. Av dagarna med tillfällig föräldrapenning under 2004 tog kvinnorna ut 61 procent.
De gotländska männen är dock något bättre än riksgenomsnittet (36 procent).
Förra året hade män 36 och kvinnor 54 ohälsodagar i landet. På Gotland är både män och kvinnor friskare, och skillnaden mellan könen något mindre. Kvinnorna hade 49 och männen 34 ohälsodagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!