Gotland blir en egen region vid årsskiftet

Anförd av en röd bagge blir Gotlands kommun Region Gotland vid årsskiftet.- Det är det största som hänt sedan vi bildade storkommunen. Nu tar vi tillbaka en del av den självständighet vi förlorade 1361, tyckte Bror Lindahl (FP).

Pådrivare. Hans-Erik "Kea" Svensson fick i samband med avtackningen visa prov på sin talang som hejaklacksledare.

Pådrivare. Hans-Erik "Kea" Svensson fick i samband med avtackningen visa prov på sin talang som hejaklacksledare.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-10-19 04:00
Det vilade något historiskt över gårdagens sammanträde med kommunfullmäktige. 1361 var inte det enda årtal som nämndes när frågan togs upp om att från årsskiftet benämna kommunen för Region Gotland.
Det nya ansvaret innebär möjligheter.
- Vi får möjlighet att mera självständigt arbeta för Gotlands utveckling, sade Bror Lindahl (FP).
Men det fanns farhågor också. Inger Harlevi (M) varnade för att när frågorna blir allt större och arbetsbördan ökar så blir risken för tjänstemannastyre uppenbar. Torsten Gislestam (C) trodde att regionstatus gör att vi får flera yrkespolitiker, något som fick Carina Lindberg (V) att höja ett varningens finger:
- Vi har tillräckligt med yrkespolitiker. Jag tror på fritidspolitikerna, som har bra förankring i arbetsliv och där de bor.
Gårdagens beslut innebär att Gotland från årsskiftet benämner sig Region Gotland, och med ett senare godkännande kan även fullmäktige och kommunstyrelse byta namn till regionstyrelse och regionfullmäktige.
Beslutet innebär även att fullmäktiges arbetsformer ska ses över, för att "öka tempo och stuns i debatten".
Även en sammanslagning av byggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden ska utredas. Men på den punkten ville Åke Svensson (S) slå av på tempot:
- Vi har precis bildat en ny stor förvaltning. Den organisationen måste få sätta sig innan vi slår samman nämnderna. Vi kommer inte att lägga krut på den här frågan just nu.

Röda baggen
Om det rådde full enighet i regionfrågan så fanns det meningsskiljaktigheter om den regionens nya logotyp - den röda baggen.
Eva Nypelius (C) tyckte att den helröda bagge som tagits fram är både tydlig och tryckvänlig. Men förre majoren Claes-Göran Nilsson (S) tyckte att baggen stred mot heraldiska regler, och yrkade att den skulle spegelvändas på flaggan så att den går åt andra hållet.
- Baggen ska ha nosen riktad mot flaggstången. Inga heraldiska figurer går rakt ut i luften, sade han och fick stöd av Bror Lindahl.
Claes-Göran Nilsson fick inget gehör för sitt yrkande, och han reserverade sig mot beslutet.

"Vassare med 61"
Den nyvunna regionstatusen var ett av argumenten när Gustaf Hoffstedts (M) och Mats-Ola Rödéns (FP) motion om att minska antalet fullmäktigeledamöter från nuvarande 71 till 61 debatterades.
- Vi kan inte jämföra oss med andra kommuner. Förutom kommun är vi även landsting och snart region. Vi behöver mer kompetens i den här församlingen. Den besparing ett minskat antal ledamöter innebär är inte värd den demokratiska förlust man gör, tyckte Per-Olof Jacobsson (C).
Bror Lindahl trodde att färre ledamöter skulle ge ett "vassare" fullmäktige, och Jenny Guteäng (M) ansåg att ledamöternas status skulle höjas om de bara var 61.
Motionen avslogs. Folkpartiets och Moderaternas partigrupper reserverade sig mot beslutet.

Energiska veteraner
Gårdagens sammanträde var det sista för det fullmäktige som tillträdde 2006. Många veteraner gjorde sina sista framträdanden i fullmäktige, och var flitiga i talarstolen. Så flitiga att Lars Thomsson myntade ett nytt begrepp: "avskedsenergi".
Som sista punkt på dagordningen följde avtackning. 34 ordinarie ledamöter fick kokboken "Smak av Gotland", ersättare och assisterande personal fick blommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om