Det är i år femtonde gången som tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete. Gotland har tidigare som bäst hamnat på en 13:e plats i rankningen (2009), och förra året placerade man sig på 37 plats av landets 290 kommuner.
I år sjunker dock Gotland något på rankningen, och hamnar på plats 60.
– Det är i hård konkurrens som Gotland har sjunkit i vår miljörankning. Vår ambition är att rankningen ska tjäna som en inspirationskälla i kommunernas miljöarbete, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet, i ett pressmeddelande.
Tidningens ambition med granskningen är att mäta aktivitet och ambition inom en rad olika delar av kommunernas miljöarbete. Rankningen baseras dels på en enkät som genomfördes under våren, och dels på data från ett tiotal offentliga källor som rör kommunernas arbete.
Jonas Nilsson är ekostrateg på Region Gotland, och han säger att det varken är jättebra eller speciellt dåligt att Gotland hamnar på en 60:e plats i rankningen. Han menar även att man inte ska ta speciellt allvarligt på att man tappar 23 placeringar jämfört med förra årets lista.
– Eftersom en del frågor är nya varje år så är det svårt att jämföra ett års placering med ett annat. Det är mer intressant att kolla var man hamnar det aktuella året, och plats 60 skulle jag säga är skapligt ändå utifrån de förutsättningar som vi har här. Man kan se att det är mycket stora städer i toppen av rankningen, och det beror ju ofta på att de har mer resurser där samt en infrastruktur som gynnar miljöanpassade val, säger han.
Jonas Nilsson berättar att det finns en hel del utmaningar när det gäller regionens miljöarbete, där minskade koldioxidutsläpp är en av de största.
– Det finns ett mål inom regionen som säger att vi under åren 2024-2027 ska minska de genomsnittliga utsläppen i regionens verksamheter med 15 procent årligen. Det är ett högt satt mål, men ibland måste man sätta höga mål för att få resultat.
Hur skulle du säga att miljöarbetet prioriteras inom Region Gotland?
– Jag skulle ändå säga att vi är på bollen, vilket även bekräftas av att vi kunnat svara ja på en klar majoritet av ja- och nejfrågorna i enkäten. Det görs ett jättearbete på flera håll inom regionen. Med det sagt så finns det givetvis alltid utmaningar, och vi kommer därför behöva lägga ännu mer fokus på miljöarbetet framåt.