Godkänt trots skarp kritik

Regionledningen fick ta emot mycket kritik från oppositionen och revisionen när årsredovisningen för 2012 diskuterades vid dagens fullmäktigesammanträde.

Lena Celion (M) påpekade att nämnderna inte kunna uppfylla en stor del av verksamhetsmålen.

Lena Celion (M) påpekade att nämnderna inte kunna uppfylla en stor del av verksamhetsmålen.

Foto: Linda Berglund

Gotland2013-04-22 17:44

Åke Svensson (S) försökte öppna diskussionen med att peka på allt positivt som gjorts under året, att man ändå fått en hel del för de pengar som man egentligen inte hade. För trots att regionen gjorde ett positivt resultat på 37 miljoner kronor så bestod cirka 100 miljoner på intäktsidan av extraordinära pengar, pengar som inte budgeterats för eftersom de inte var väntade. Den största potten kom från AFA, en återbetalning av kollektivavtalade sjukföräkringspremier på 79 miljoner kronor.

Vård och omsorg

Utan det oväntade tillskottet skulle regionen gjort ett stort underskott eftersom nämnderna gjorde ett sammanlagt underskott på 71 miljoner kronor. Mer än hälften av det underskottet står hälso- och sjukvården för.

– Om jag skulle våga mig på att gissa vad revisionens bedömning blir så är det att vi kanske hållit hög kvalitet, men till alltför hög kostnad, sa Åke Svensson under sitt anförande.

Flera påpekade, inklusive Åke Svensson, att varje nämnd visserligen har ansvar för sin budget, men att det yttersta ansvaret ändå ligger på regionsstyrelsen.

Revisorernas kritik

Stig Pettersson, i egenskap av revisor, pekade på flera allvarliga brister, inte bara när det gäller ekonomin.

– Det är viktigt att hitta vägar för samverkan mellan de olika nämnderna.

Han tog exempelvis upp den misslyckade biogasstrategin som visar på ett behov av en koncernstyrning.

– Sammantaget är det regionstyrelsen som ansvarar för att det finns tydliga ramar för verksamheten, regionstyrelsen måste betona vikten av att komma i mål, sa Stig Pettersson.

Att man för andra året i rad klarar ekonomin tack vare extraordinära intäkter är inte acceptabelt, påpekar han också. Dessutom konstaterar revisorerna att de inte kan uttala sig om ifall verksamhetsmålen uppfyllts eftersom mätinstrumenten är så diffusa.

Regeringens roll

Det blev en hel del debatt om regeringens roll i nämndernas underskott. Marjoriteten menade att regeringen minskat anslagen för att upprätthålla välfärden och oppositionen slog tillbaka med att man inte kan sätta sig ner som ett offer och bara säga att det är så det är.

– Ni pratar om att det blivit mindre skatteintäkter, så är det inte alls! Om man leder ett företag eller en region måste man anpassa utgifterna efter sin ekonomi. Finns ingen respekt för de beslut som fullmäktige tar för ekonomin, sa Eva Nypelius (C) och gav en ordentlig dänga till nämnderna.

Nya intäkter

Många i församlingen kritiserade även att regionen inte tillräckligt aktivt jagar nya intäkter.

– Jag saknar strategier framåt för att komma i balans. Att som nu leva från sked till mun gör mig väldigt orolig, sa Lars Thomsson (C).

Att få fler att flytta till Gotland är en viktig punkt för att hitta nya intäkter och flera kritiserade bristen på en långsiktig strategi.

Även arbetet med turismen fick kritik, från bland annat Inger Harlevi (M).

– Den sista långsiktiga strategin, om olika marknader, togs 2003. Det har hänt myckt på den globala turismmarknaden sedan dess, sa hon och nämnde Kina som en ny och växande marknad.

Inger Harlevi pratade även om näringslivsklimatet på ön och vikten av att förändra attityder.

– Imorgon kommer betyget från näringslivet och jag tror inte att det blir anledning till varken tårta eller champagne, summerade hon.

Revisorerna föreslog, trots sin skarpa kritik, att regionstyrelsen och nämnderna skulle beviljas ansvarsfrihet för 2012, vilket regionfullmäktige också gjorde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om