Goda förutsättningar för samarbete österut

Nu finns det goda förutsättningar för gotländska föreningar och organisationer att skapa kontakter österut.
I synnerhet Ukraina öppnar nya möjligheter till samarbete.
Det framkom vid det seminarium som hölls i Visby på måndagen med samarbetsorganisationen Forum syd och Gotlands kommun som arrangörer.

Gotland2002-10-29 04:00
Förhoppningen är att fler svenska föreningar ska engagera sig i vänsamarbete med partnerföreningar eller organisationer i Ukraina.
­ Vi vill gärna bygga vidare på vänsamarbetet mellan Gammalsvenskby och Gotland, uppger Carina Sundqvist som är informationsansvarig vid Forum Syd, en av elva ramorganisationer som arbetar med att förmedla Sida-bidrag till svenska föreningars samarbetsprojekt med parter i Öst- och Centraleuropa.
Just nu är det Ukraina som står i fokus för de seminarier som arrangeras på olika håll i landet.
<span class=MR>Global rättvisa</span>
Ca 160 svenska organisationer är knutna till Forum Syd som medlemmar. Organisationer med vitt skilda ideologier och erfarenheter. Men med ett gemensamt mål ­ Global rättvisa.
De första Forum Syd-pojekten mellan svenska och ukrainska organisationer påbörjades för några år sedan. Antalet insatser har dock hittills varit begränsade.
Bland de projekt som Carina Sundqvist pekar på finns alkohol och drogförebyggande arbete, utveckling av kooperativ och information om mänskliga rättigheter.
<span class=MR>Bidragsinformation</span>
Närmare 20 personer hade lockats till måndagens seminarium som hölls i Oskarssalen, Mellangatan 21. Informationen handlade framför allt om hur olika organisationer kan söka bidrag för samarbete med organisationer i Ukraina. Men också om den politiska, sociala och ekonomiska situationen i landet.
Vid mötet gav Bogdan Maslych från NGO-centret Gurt i Kiev och forskaren och journalisten Serhy Ivanjouk inblickar i det civila livet och föreningslivet i Ukraina.
Gurt NGO-centret i Kiev har en central roll i arbetet för att stimulera och utveckla föreningskontakterna i öst. Sedan flera år tillbaka finns det väl utvecklade kontakter med liknande center främst i Ryssland och de baltiska länderna, uppger Carina Sundqvist.
Bengt Olof Johansson är chef för Östenheten på Forum Syd. Han berättade hur man söker bidrag och vilka förutsättningar som gäller:
<span class=MR>Förmedlar kontakter</span>
Svenska demokratiska föreningar eller organisationer kan söka. Men de måste ha haft verksamhet i minst två års tid. Dessutom måste de ha kontakt med en partnerorganisation i Ukraina.
­ Sådana kontakter kan vi förmedla till dem som är intresserade, uppgav Bengt Olof Johansson.
Det viktigaste är att den ukrainska organisationen blir starkare och kan förbättra samarbetet med omvärlden. Det kan till exempel handla om miljö- eller folkbildningsfrågor.
Utvecklingsaspekten är emellertid hela tiden den viktigaste.
Senast den 15 augusti varje år ska ansökningarna vara kompletta och klara, framhåller Bengt Olof Johansson. Men innan dess samlar vi organisationer som vill göra en insats i Ukraina till workshops på olika teman, till exempel organisationsarbete eller jämställdshetsfrågor.
<span class=MR>Jämställdhetsfrågor</span>
Det skall i sammanhanget också framhållas att det alltid är den svenska organisationen som ansöker om medlen från Sida. Ofta är det kulturföreningar som söker pengar. Men bidrag ges inte till rena kulturturnéer.
Kulturföreningar kan vara med och söka om avsikten är att stärka själva organisationen. Forum Syds målsättning är att på konsultbasis att göra så bra ansökningar som möjligt.
­ Vi är helt fristående och inte en del av Sida, framhåller Bengt Olof Johansson avslutningsvis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om