Misstankarna dök upp i våras och när två av den gode mannens huvudmän avled så granskade överförmyndarnämnden fallen närmare. I tisdags lämnade nämnden in en polisanmälan och i går gick anmälan vidare till åklagare.
- Vi rubricerar brottet som trolöshet mot huvudman, säger Magnus Frank, vid Gotlandspolisens kriminalavdelning.
Brotten ska ha begåtts från 2008 till i år och kvinnan ska ha tagit betalt för uppdrag som aldrig utförts.
Hon misstänks också för att ha förskingrat pengar från sina huvudmän.
- Totalt handlar det om ungefär 50 000 kronor som har försvunnit eller som har debiterats för uppdrag som inte gjorts, säger Mia Stuhre.
Den nu polisanmälda kvinnan har fått ett brev där överförmyndarnämndens kansli rekommenderar henne att avsluta sitt uppdrag, men ytterst är det den politiskt tillsatta överförmyndarnämnden som fattar beslutet.
Kritik mot nämnd
I våras riktade länsstyrelsen skarp kritik mot överförmyndarnämnden som lovade att skärpa rutinerna. Redan då fanns misstankar om oegentligheter riktade mot kvinnan som vid tiden hade ansvar för att sköta ekonomin åt fyra huvudmän.
- Det är två av dessa huvudmän som har avlidit under det här året. Vi har gått tillbaka och gjort en djupare granskning av de senaste tre åren. Det finns misstankar kring de åren, men vad vi nu kan se rör det senaste året, säger Mia Stuhre.
Fråntas uppdrag
De två huvudmän som är
i livet har fått nya gode män utsedda åt sig.
Polisen har nu skickat vidare anmälan till Åklagarmyndigheten där en förundersökningsledare ska utses, denne kommer därefter att besluta om åtgärder.
- Vi har inte vidtagit några utredningsåtgärder än, nu avvaktar vi åklagarens beslut, säger Magnus Frank.
Den gode mannen kommer att entledigas från sina uppdrag.
- Sedan har den gode mannen på sig till den 28 augusti att komma in med sin version av vad som har hänt. Nämnden tar ett beslut den 4 september, säger Mia Stuhre.
På Gotland finns 720 personer som är utsedda som gode män och tillsammans har de omkring 1 000 uppdrag.