Nötköttspriserna har inte riktigt hängt med men växtodlarna har fått bra betalt, grisbönderna likaså och för mjölkbönderna har Arla hängt med gott med avräkningspriserna.
Det visar rapporten ”Lantbruksföretagens lönsamhet” framtagen av Ludvig & Co.
Likviditeten har dock varit ansträngd för många, vilket medfört att lantbrukarna tvingats skjuta fram vissa kostnader till kommande år.
Rapporten baseras på verkliga företag och deras bokföring. I analysen ingår ca 2 000 gårdar som alla har mer än 67 procent av sina intäkter från den driftsinriktning som analyseras.
– Även om det baseras på gårdar över hela landet speglar det gotländska lantbruket bra, säger Fredrik Widange.
Lantbruket behöver stabilitet men senaste åren har varit turbulenta. Först pandemin, efter vilken näringen började hämta sig, och därefter Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Kriget påverkade exporten av spannmål, vars världsmarknadspris steg kraftigt. Exempelvis ökade priset på vete med 50 procent.
Även priset på bränsle, el och gödning har stigit kraftigt.
– Prognosen för nästa år ser tuffare ut för företagen, inte minst beroende på höjda räntor. Fyra procent på den rörliga räntan nu, det kan slå hårt mot många företagare, säger Fredrik Widange.
Rent generellt, hur är lönsamheten inom lantbruksnäringen?
– De senaste två åren har varit ganska goda, men 2023 kan bli bistrare eftersom vissa kostnader för i år inte får full effekt förrän då.