"Gneab:s styrelse saknar markkontakt"

Videungs advokat Ulf Öberg går till attack mot Gneab och styrelsens hantering av ärendet.

Per-Ola Bergqvist, advokat, Eva Nypelius (C), ordförande i bolaget, och tf vd Peter Lindvall på tisdagens presskonferens.

Per-Ola Bergqvist, advokat, Eva Nypelius (C), ordförande i bolaget, och tf vd Peter Lindvall på tisdagens presskonferens.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2015-03-03 17:17

Gotlands näringslivs- och etableringsservice har genomfört två oberoende värderingar av Hantverket 1 som köpts av bolaget Videung fastighets AB. Affären genomfördes 2 januari och Gneabs egna kapital är för tillfället minus 11,2 miljoner kronor. På en extra bolagsstämma i mitten av mars kommer kontrollbalansräkningen av fastställas.

–  Peter Lindvall och jag har fått i uppdrag att ta kontakt med ägaren (Region Gotland) för att inleda samtal och se hur man kan återställa det egna kapitalet i bolaget, säger Eva Nypelius (C), för tillfället ordförande i Gneab.

Två värderingsföretag från fastlandet har värderat tomträtten till 27 miljoner kronor respektive 32 miljoner kronor. Videung AB:s oberoende värdering är på 16,2 miljoner kronor.

– Vi uppenbarligen gjort olika bedömningar av marknadsvärdet. Vi har sagt till Videung att vi är öppna för att de olika värderingsföretagen får sätta sig ner och resonera kring hur man kommit fram till de olika värderingarna, säger Peter Lindvall.

Gneabs advokat Per-Ola Bergqvist säger att man från bolagets sida ännu anser att köpet bryter mot EU:s stadsstödsregler. Om parterna inte skulle kunna komma överens. Då kommer Gneab att anmäla affären till regeringen för vidarebefodran till Europeiska kommisionen.

– Det föranleder att Gneab har skyldighet att återkräva det lämnade stödet. Det har förts informella förhandlingar mellan parterna kring detta. Gneab kommer ge möjlighet till ytterligare ett möte där vi förhoppningsivs kan komma överens frivilligt. Antingen genom en återgång av köpet eller tillägg av köpeskilling, säger Per-Ola Bergqvist.

Ulf Öberg, Videungs advokat, är starkt kritisk och menar att bolaget blivit ett slagträ i en politisk debatt.

– Det verkar tyvärr som om det gått såväl politisk som personlig prestige i detta ärende. Om man skulle ha gjort affär på grundval av Gneab:s värderingar, skulle det ha inneburit en chockhöjning av hyrorna för Videungs hyresgäster. Det verkar som om Gneab:s styrelse saknar markkontakt med och insikt om de grundläggande förutsättningarna för ett sunt och hållbart företagande på Gotland, säger han i ett uttalande.

Han menar dock att det kan bli dramatiska följdeffekter för Region Gotland efter hanteringen kring försäljningen av Hantverket 1.

–  Detta kommer dock att medföra att Region Gotlands samtliga fastighetsaffärer under de senaste tio åren kommer att behöva granskas från ett statsstödsperspektiv. Vore jag företagare på Gotland som gjort affärer med Regionen eller Gneab under de tio senaste åren, skulle jag ha anledning att oroa mig över Gneab:s direkt näringslivsfientliga hållning, säger Ulf Öberg.

FOTNOT: I en tidigare version stod det att John Eriksson stått för uttalandet. Det var fel – det är advokaten Ulf Öberg som uttalat sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om