Året var 2022 och en Visbybo vände sig till statsheraldikern på Riksarkivet – som jobbar med ärenden som rör Sveriges flagga och statliga myndigheters heraldiska vapen och emblem – och fick rätt: Regionen bröt mot god flaggningssed. Då gällde saken att ha svenska flaggan hissad på ringmuren under nattetid.
Region Gotland har efter det debaclet ändrat sina rutiner kring flaggningen, men så sent som under nationaldagen 2024 uppmärksammades flaggningen på nytt. Detta för att flaggan hissades redan den femte juni och togs ned först den sjunde juni.
– Det är ett politiskt beslut. För att spara pengar på att slippa ta in extrapersonal en röd dag, sa enhetschef Christian Strängborn då.
Vidare förklarade han att regionens tolkning var att flaggan får vara hissad nattetid, med restriktioner.
– Det får man, om de är belysta, sa Christian Strängborn då, men konstaterade också att det på vissa platser fortfarande saknas matning för el till belysningar.
Nu har ett gotländskt företag som arbetar med gravyr av glas kontaktat Riksarkivet, med önskan om att få tillåtelse att använda Gotlands vapensköld för lasergravering på dryckesglas. Statsheraldikern i tjänst, Davor Zovko, skriver i yttrandet:
"Riksarkivet uppmuntrar användning av landskapsvapen som ett sätt att visa en organisations lokala anknytning och har således ingen invändning mot att den officiella beteckningen används för det aktuella ändamålet."
Dock vill Riksarkivets man i tjänsten se vissa justeringar innan glasen kan sättas i produktion. I yttrandet skriver Davor Zovko att korsstaven på vapnet är för kort vilket skapar ett felaktigt intryck av att flaggan är hissad på halv stång. Han föreslår att ”detaljen kan ändras genom att antingen minska hela korset på korsstaven eller genom att korta korsets nedre arm”.
Vidare är Statsheraldikern inte nöjd med att korsstaven har en alltför tydlig spjutspets nedtill. Denna föreslår han i stället kan avslutas "med en enkel tvärskärning eller en avsmalnande spets avskild från staven exempelvis med en så kallad torus."
Kostnaden för yttrandet är 600 kronor och faktureras till den sökande. Länsstyrelsen på Gotlands län har utfärdat yttrandet.