Giftiga ämnen kan stoppa grottlagarad ost
Ost får lagras i Lummelundagrottorna - men inte säljas. Inte förrän prover visar att inga gifter bildats i osten. Det tillfälliga lagringstillståndet gäller bara till nästa sommar.
Det var för ganska precis ett år sedan som Inger von Corswant, ägare av Stafva gårds osttillverkning, och Hanna Ödin vid Lummelundagrottorna, kom på idén att lagra ost i grottorna. Den låga temperaturen och den höga luftfuktigheten gör grottorna ultimata för möglingsprocessen som ger osten dess karaktär, ansåg man då.
Men så enkelt var det inte.
Folk passerar
- Här möglar osten bland allt det som finns i grottorna, där folk passerar. Vi måste se till att det inte är något giftigt som säljs, menar miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (fp).
Nämnden har nu beslutat att osten från Stafva gård får lagras i grottorna - men den får inte säljas förrän man fått klartecken på att mögelarten Penicillium roqueforti - som tillförs osten för att lagringsprocessen ska gå igång - inte bildar toxin, gifter, i osten.
Flertalet prover har tagits på ostarna i Lummelundagrottorna, och innan dessa har gett de svar man vill ha får inte Stafva gård sälja sin ost.
Skadedjur
I kraven ingår också bland annat att lagringsplatsen ska skyddas från såväl bakterier och skadedjur, som från vattendroppar och fallande grus och sten.
I södra Europa lagras viss ost i grottor sedan länge tillbaka, bland annat i Spanien, Frankrike och Italien. Dessa länder har beviljats undantag från förordningen för traditionella livsmedel - men något sådant undantag går inte att ge för Stafva gård, just eftersom ostlagring i grottor aldrig förekommit i Sverige.
- Vi måste veta om det bildas gifter. Om allt är okej är det bara att köra vidare, det vore ju kul om man kunde fortsätta lagra ost i Lummelundagrottorna, tycker Mats-Ola Rödén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!