Sture och Eva Magnusson köpte fastigheten för 14 år sedan. De visste att det funnits en impregneringsanläggning vid sågen fram till i början av 1990-talet, men skrämdes inte av det.
- Vi har aldrig känt någon oro för att arseniken och de andra giftiga ämnena i marken skulle påverka vår hälsa, säger Sture Magnusson.
De har kommunalt vatten och där finns inga spår av kemikalier. Och gifterna i marken tycks ligga ganska ytligt.
- Länsstyrelsens kartläggning visar vilket område som behöver saneras. I marken vid bostadshuset finns inga föroreningar utan det är i huvudsak runt den plats där det fanns ett stort kar där man doppade virket i impregneringsvätska och ett stråk till en lokal där virket fick stå och droppa av, berättar Bert Asplund, Region Gotlands arbetsledare för saneringen.
Miljöfarlig verksamhet
Om det finns någon som kan hållas ansvarig för den miljöfarliga verksamhet som lett till att mark eller vatten har förorenats så är det den eller de personerna som ska betala vad undersökningar och sanering kostar.
- När det inte finns någon som kan anses vara ansvarig så går det att få statliga pengar till saneringen, om regionen står som huvudman. Eftersom staten står för 100 procent så kostar det inte oss på Gotland någonting, säger Bert Asplund.
Röd sprejfärg
Översta skiktet av marken på ett par områden vid Fidesågen är bortgrävd. Med röd sprejfärg har det ritats ringar och kryss lite här och var.
- Det är resultatet av de XRF-analyser som gjorts efter schaktningen. Ringarna betyder att det inte finns några spår av metaller eller andra föroreningar. Kryssen innebär att det behöver grävas bort mer jord för att det ska bli rent, förklarar Bert Asplund.
XRF står för X-Ray Flourescence och är ett prov som tas på plats och ger resultat direkt.
Den förorenade jorden körs till den täta deponin i Slite eller till Svevia i Tofta för att så småningom gå igenom en jordtvätt. Väldigt förorenad mark klassas som farligt avfall och körs till speciella anläggningar på fastlandet.
- Förra veckan började saneringen vid gamla elverket i Ljugarn. Där har hittats olja och dessutom mycket höga halter av bly efter hantering av batterier på platsen. Eftersom det i dag ligger ett fritidshus på tomten så är det viktigt att få bort den förorenade jorden.
Spår av gifterna
Men tillbaka till Fide. Förutom saneringen av marken så bär också en av byggnaderna på området spår av miljögifterna i form av gröna beläggningar på betonggolv och väggar.
- Här fanns räls på golvet för att man skulle kunna rulla in vagnar med det nyimpregnerade virket. Det fick stå här och droppa av, och en hel del droppar hamnade säkert i marken på vägen mellan karet med impregneringsvätska och den här byggnaden, säger Bert Asplund.
Skickats på analys
På några ställen på golvet har det borrats ur bitar som skickats på analys för att se om miljögifterna gått ned genom golvet. Har det inte det så kommer betonggolvet - och ett par väggar - att slipas för att få bort det översta lagret.
Fidesågen används än i dag. Sture Magnusson sågar en hel del virke åt bönder och andra i trakten. Och till husbehov, bland annat till båten han håller på och bygger.
- Vi tycker att det har varit lite för mycket publicitet kring föroreningarna här. Men nu känns det bra att saneringen kommit igång. Vi är gamla, och det blir säkert lättare för oss att sälja så småningom när det inte finns en massa gifter i jorden, säger Eva Magnusson.