Giftalgerna har omringat ön

Den har länge legat och lurat, men långt ute till havs. Nu har algblomningen nått öns kustband – och det med besked.

Algblomningen spås bli stor och drabba stora delar av ön på samma gång. Men väder och vind spelar stor roll, om det blåser (frånlandsvind) kan cyanobakteriernas blomning driva undan. Men minsta tecken på grumligt vatten ska tas på stort allvar och helst ska bad undvikas, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

Algblomningen spås bli stor och drabba stora delar av ön på samma gång. Men väder och vind spelar stor roll, om det blåser (frånlandsvind) kan cyanobakteriernas blomning driva undan. Men minsta tecken på grumligt vatten ska tas på stort allvar och helst ska bad undvikas, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Gotland2018-07-17 07:50

Den ovanligt tidiga högsommarvärmen har lett till rekordtidig algblomning i Östersjön. Under helgen och gårdagen parkerade sig ett omfattande bälte av blomningen, som egentligen består av partiklar från så kallade cyanobakterier, runt ön.

Tack vare nyss inkomna satellitbilder från tidigare under dagen, kunde SMHI.s oceanograf Johannes Johansson snabbt konstatera att algblomningen har anlänt till Gotland.

–  Vi har sett risk för hela östra kustbandet sedan i går (läs: söndag) men nu ser jag att ni är omringade. Det är möjligen en bit kust i nordväst som inte är grön, annars är det tydligt att det är väldigt kustnära hela vägen runt om, säger han.

LISTA: Här badar du alltid algfritt!

Att den här sommarens algblomning kommit hastigt till öns kuster och stränder, märks tydligt. Infocentralen för Egentliga Östersjön får tidigt vetskap om algblomningen genom rapporter från allmänheten.

Under måndagen rapporterade flera personer om alger vid Norsta Auren och i Ekeviken på Fårö i facebookgruppen Bada på Gotland (länk).

– Algblomningen har funnits ett bra tag och började ungefär en månad tidigare än vanligt i år. Det kan ha funnits spår av den nära land på sina håll, men brukar inte stanna så länge och då är nog inte folk lika benägna att höra av sig till oss.

– Dessutom har det varit så tidigt i år, när de flesta inte har börjat sin semester än, säger hon.

Enligt Maya Miltell är omfattningen av årets algblomning stor, baserat på de rapporter som kommit från bland annat Stockholms skärgård.

– Cyanobakterierna gynnas av varmt och lugnt vatten, samt tillgången på fosfor som vi har gott om i Östersjön. Så länge det finns kommer algblomningen att fortsätta. Eftersom den kommer från bakterier så försvinner den snabbare för att säsongen börjat tidigare. inte bara för att den varit tidig. Namnet algblomning är ju ganska missvisande, det fungerar inte som med växter utan bakterierna förökar sig med tiden via celldelning, säger hon.

Redan under helgen hade en gulbrun sörja lagt sig som ett tjockt täcke på vattenytan längs med Gotska Sandöns östra kust. Synen mötte tillsynsman Örjan Siik när han var på väg ut till ön i söndags kväll:

– Det var helt brunt mellan Fårö och Sandön, man kunde se det strax efter vi lämnat Fårösund.

– Även om Gotska Sandön är förskonad på ena sidan, så känns det som det blir ovanligt mycket algblomning i år. Nej, den här sommaren kommer att bli eländig, säger Örjan Siik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!