Giftalger ett problem för avsaltningsverk

Region Gotland satsar 215 miljoner på ett bräckvattenverk i Kvarnåkershamn. Samtidigt varnar forskare från SMHI för att giftiga alger kan ge problem vid avsaltning av havsvatten.

Problem. Giftalger kan göra både djur och människor sjuka och kan till och med vara dödliga. Detta kan ge problem vid avsaltning av havsvatten.

Problem. Giftalger kan göra både djur och människor sjuka och kan till och med vara dödliga. Detta kan ge problem vid avsaltning av havsvatten.

Foto: Roland Bengtsson / HD-NST / TT

GOTLAND2017-11-17 11:50

Många länder runt om i världen använder avsaltat havsvatten som dricksvatten och i industriella processer. Antalet anläggningar ökar lavinartat med ungefär 12 procent om året och totalt finns det i dag närmare 20 000 världen över.

Men nu pekar forskare på att det finns kunskapsluckor hos både avsaltningsanläggningarnas operatörer och hos myndigheter.

En faktor som kan bli ett hot är skadliga algblomningar.

Bengt Karlson, forskare på SMHI, varnar dels för de alger som bildar en stor massa när de blommar och på så sätt kan skada ekosystem ­eller avsaltningsanläggningar. Han varnar även för de ­alger som producerar alggifter som kan göra djur och människor illamående eller som till och med kan vara dödliga.

– I dag kan vi hitta giftiga alger i exempelvis provtagningar och med automatiska undervattensmikroskop, men vi kan också se utbredning av de skadliga algblomningarna med satellitobservationer, berättar han.

Ioc-Unesco har gett ut en rapport som höjer kunskapen inom området. Där beskrivs både traditionella och nya mätmetoder som kan användas för att upptäcka skadliga algblomningar.

– Det är viktigt att begränsa effekterna av de skadliga algblomningarna både genom att hindra att blomningen når avsaltningsanläggningen, men också genom åtgärder om en anläggning skulle ta in vatten med alger i, säger Bengt Karlson.

År 2019 ska Region Gotlands jättesatsning på ett avsaltningsverk i Kvarnåkershamn stå klart och första spadtaget tas idag. Projektledaren för bygget, Tommy Grönström, tror det går att lösa de eventuella problem som kan uppstå med giftiga alger. Om ett område med giftig algblomning skulle närma sig avsaltningsverket finns en plan för det.

– Vi kommer att installera automatisk mätutrustning vad gäller algförekomst och oljeutsläpp. Upptäcker vi alger, stoppar vi tillfälligt intaget av råvatten för att undvika problem i processen, säger han och påpekar att algblomning kan uppstå även i Tingstäde träsk och Bäste­träsk.

– Kommer det in i anläggningen korkar det igen våra filter, men det är aldrig farligt för dricksvattnet. Algerna kan inte passera våra RO-membran som bara släpper igenom vattenmolekyler.

– Det är samma med olje­utsläpp. Vi måste alltid ha koll på det vatten vi tar in. Det finns rutiner för det och vi tar prover, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!