Gift dig i ett heligt kapell
Ett enkelt kapell med vitkalkade valv. Det ljusröda tegelgolvet har spår av många århundradens nötning.Solljus och månsken letar sig in genom fönstret och lyser på altaret.
Till detta lilla heliga rum leder en stenlagd gång som avslutas med fem trappsteg. Då står man vid den nygjorda ytterdörren. På väggen bredvid hänger en träplatta med texten S:ta Birgittas kapell och alldeles intill sitter kapellklockan.
Den stenlagda gången leder mellan biskopsgården och kapellet.
Invigning redan i fjol
Men där har inte varit kapell så länge. Invigningen skedde i fjol påsk.
I många, många år, och medan flera biskopar bott i gården, har det oansenliga källarutrymmet varit förvaringsutrymme och förråd. Trädgårdsmöbler har bland annat vilat där över vintern.
- Lennart ville gärna ha ett kapell här, säger makan Birgitta Koskinen. Stiftets egendomsnämnd gick med på det.
- Det var jord och skräp på golvet, säger Lennart Koskinen. Vi grävde i leran här och tog efter hand bort spindelnäten.
Tidigare var det fritt fram för insekter och småkryp att ta sig in eftersom det endast var galler för de två fönstren men inte glas.
Det blev så småningom det enkla lilla kapell som biskopen ville ha. 30-40 personer får plats där. Bänkarna är ålderdomliga och kommer från gamla förråd i tidigare läroverket. Sittytorna täcks med grå filtar.
På altaret och i fönsternischen bredvid står ikoner. Bredvid altaret på ett lammskinn sitter en Mariaskulptur.
I nischen bredvid står modell av en Jesusgestalt med utsträckta händer .
Strax innanför dörren på väggen sitter beviset på Skuts tillhörighet - en lampett i mässing i form av den kända vattendroppen.
Utan elektriskt ljus och utan orgel lever kapellet sitt liv.
Öppet för dop och vigslar
Birgitta Koskinen minns sången när domkyrkoorganister från landets alla tretton stift var där.
- Kapellet är öppet för till exempel dop och vigslar, säger Birgitta. Ett av våra barnbarn döptes här och vi har också haft aftonböner och andra mindre samlingar.
- I och med att kapellet ägnas åt S:ta Birgitta är det också internationellt då hon är EU:s skyddshelgon.
Lennart Koskinen känner också kontinuiteten med hela raden av ämbetsbröder långt tillbaka och funderar över vad kapellet i källaren användes till då det var nytt för drygt 800 år sen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!