"Gick min klient i en polisfälla?"

- Jag vill veta om min klient blivit utsatt för en olovlig brottsprovokation.
Det säger advokaten Eric Dufvenmark som bett riksåklagaren utreda om polisen lagt ut en knarkfälla i samband med det stora beslaget av narkotika sommaren 2000.

Gotland2005-03-16 06:00
Hans 32-åriga klient dömdes till nio års fängelse och utvisning sedan han gripits med 1,5 kilo heroin på Visby hotell.
Målet har blivit aktuellt igen sedan en kriminalkommissarie i Stockholm påstått att han varit inblandad i flera sådana aktiviteter. Han dömdes till flera års fängelse, överklagade till hovrätten som ännu inte meddelat domen men släppt honom på fri fot.
- I media har kommissarien sagt att han iscensatt och genomfört en polisoperation på Visby hotell där han tillsammans med en infiltratör varit pådrivande i ett knarkbrott, säger Eric Dufvenmark.
32-åringen säger att han övertalades att frakta ett paket med narkotika till Visby hotell. Han skulle få 120 000 kronor för uppdraget, men greps av polisen.

Stämmer med bilden
Dufvenmarks klient berättar om sin inblandning och säger att kommissariens berättelse stämmer med hans egen bild av vad som hände. Han säger att han gått i en fälla och tycker att utredningen är tunn. Det framgår inte hur narkotikan transporterats till Gotland och det finns inte någon rimlig förklaring till varför en så stor narkotikaffär gjordes upp på Gotland. Att det inte greps någon huvudman, trots att det vimlade av poliser på hotellet, tror han beror på att det inte fanns någon att ta.
Eric Dufvenmark vill nu att riksåklagaren gör en förundersökning för att utreda vad som egentligen hänt.
- Vi vill veta hur aktionen bedrivits och om den provokativa åtgärden var sanktionerad av åklagare och varför vi i så fall inte fick veta något, säger Dufvenmark som anser att både hans klient, kommissarien och infiltratören ska höras.
Åklagaren Mats Wihlborg höll i förundersökningen men har inte fått någon information om att det skulle rört sig om en provokation.
- Bevisprovokation är tillåten, men både jag, rätten och advokaterna ska veta om det. Däremot delger polisen inte mig allt de gör i alla lägen, säger han.

Olagligt i Sverige
Brottsprovokation är olagligt i Sverige.
- Skulle det handa om någon sorts provokation, är inte 32-åringen på något sätt oskyldig ändå. Han har begått brottet och kan ändå inte fritas från ansvar, säger Mats Wihlborg.
- Jag har fortfarande ingen anledning att betvivla att operationen gick rätt till utifrån de uppgifter som framkommit, säger han.

Slutat på sina tjänster
När heroinbeslaget gjordes var Carin Götblad polischef, Dan Andersson närpolischef och Gösta Svensson ansvarig för kriminalavdelningen. Alla tre har slutat på sina poster.
Skulle det visa sig att riksåklagaren kommer fram till att kommissarien talar sanning, kan det bli fråga om att Dufvenmark begär resning i målet. Hans klient kan också begära nåd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om