Getingar <br> älskar sudret
I år finns det väldigt många getingar.- Vi tar säkert bort 30-40 bon i veckan nu, säger Dan Lindwall vid Anticimex i Visby.
Speciellt gäller det Skåne län och Västkusten som tack vare - eller snarare på grund av - det varma och torra vädret, har fått till en redig getingstam i år. Även vid Anticimex i Visby ringer telefonen flitigt under dagarna. Många vill ha hjälp med att ta bort de bon som skapar oro bland öns husägare.
Fler än i fjol
Dan Lindwall konstaterar att de verkar vara mest getingar ute på sudret.
- Jag hörde av en semesterledig kollega häromdagen att det finns jättemycket av dem ute i Vamlingbo. "Det går knappt att vara här ute", sa han.
Men getingarna älskar inte bara sudret.
Utan hela ön.
Det menar Dan Lindwalls kollega Josefine Karlsson, som sitter inne på kontoret i Visby och svarar i telefon.
- De senaste två veckorna har det varit mycket getingar på Gotland, fler än förra året skulle jag gissa. Vi har väldigt mycket att göra just nu, och människor ringer hela tiden och vill ha hjälp, säger hon.
Dan Lindwall själv är ute på fältet och försöker ta bort alla de ovälkomna nästena, som varierar kraftigt i storlek - från någon centimeter till badbollsstorlekar, eller ännu större.
Finns överallt
- Det värsta jag sett var ett bo som fanns på en vind i Västerhejde. Det fyllde en hel sopsäck, säger Dan Lindwall och måttar med sin egen famn för att visa omfånget.
Han står utanför en hög häck längs med Follingbo väg i Visby, där han precis har besprutat ett getingbo med den giftiga lösning som ska ta kol på drottningen - och därmed det resterande samhället. De getingar som finns i närheten surrar irriterat. Deras hem har just blivit förstört.
Bengt Högström och hans familj äger fastigheten dit häcken hör:
- Vi klippte den, och märkte helt plötsligt att det var väldigt mycket getingar i närheten. Sen hittade vi det där.., säger han, och pekar mot boet som kapslat in sig i den gröna häcken.
Ett getingsamhälle stort som en handboll.
- Jag blev förvånad över att de byggt det på ett sådant ställe, kommenterar Bengt Högström.
Anticimex vana insektsutrotare, Dan Lindvall, meddelar dock att de små stickbenägna djuren bosätter sig överallt. Under takpannor, i husväggar, under gjord och i garage. Var som helst.
- En gång var jag hemma hos en tant här i Visby som hade problem med getingar, speciellt märkte hon av dem när hon satt och fikade i trädgården. Jag lyfte på trädgårdsmöbelns duk...Och där satt det, under bordet, säger han.
Livsfarliga?
Getingarna brukar kallas för Sveriges farligaste djur, och benämningen har - enligt expert Bert Gustafsson vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm - fog för sig. Enligt uppgifter är cirka en procent av landets befolkning allergiska mot insektsbett, och sjukvården beräknar att en till två personer omkommer varje år som följd av en så kallade anafylaktisk chock, som ett stick kan orsaka hos allergiska personer. Även toleranta medborgare borde dock - enligt Bert Gustafsson - vara försiktiga. Ett stick nära halsen eller i munnen kan skapa svullnader som leder till kvävning.
En fika ute i det gröna kan därför innebära fara.
- Men man ska inte vara rädd för getingarna, det tycker jag inte. Däremot ska människor ha respekt för dem! Man kan bli stucken, och man kan faktiskt vara allergisk, säger Bert Gustafsson.
Orsaken till att getingarna är som mest påstridiga under augusti och september månader är, enligt honom, att den nya generationen getingar vid den tiden på sommaren har växt upp. Samhället börjar lösas upp, vilket gör att de getingar som tidigare varit fullt sysselsatta med att utveckla samhället och mata larverna med insekter, nu blir arbetslösa. Det leder till förvirring hos djuren, och - ganska ofta - stor irritation hos människorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!