Generaldirektören på invigning Åsa är en av öns 55 nya kronofogdar
För ett år bestämdes att Kronofogdemyndigheten skulle flytta till ön och i höstas utannonserades 55 tjänster.En sökande var Åsa Cedergren. Efter att ha blivit uppsagt från Flextronics, studerade hon vidare - just med målet att arbeta i statlig förvaltning.I går invigdes hennes nya arbetsplats.
- Nu är vi här! slog Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand fast under invigningen, som hölls utomhus i bitande vinterväder.
Verksamheten har förvisso redan rullat igång, med såväl avslutad personalutbildning, som summariska processer. Det sistnämnda, ett av enhetens två arbetsområden, innebär i korthet en förenklad rättslig hantering av skulder.
Den som vill ha betalt eller få tillbaka ett föremål, kan vända sig till myndigheten för att få ett bevis på att kravet är berättigat. Ett sådant bevis (utslag) kan sedan, om den som är satt i skuld inte vill betala trots betalningsföreläggande, användas av myndigheten för att driva in skulden.
Myndigheten sysselsätter nu 55 personer, varav 14 kom från Försvarsmakten, 10 från Faktab, 3 från Flextronics och 13 från Skatteverket. Av dem är sju sådana som flyttat med från fastlandet.
- Ett stort antal gotlänningar har fått jobb här. Bland annat jag själv, sade enhetschef Stefan Pettersson, tidigare inom Försvarsmakten.
Från Flex till flex
För Åsa Cedergren har det gått drygt ett år sedan hon, liksom hundratals andra gotlänningar, tvingades sluta på Flextronics. Där arbetade hon, 1988-2004, med planering av tillverkning och mycket kundkontakter.
Efter uppsägningen och ett kortare vikariat som ekonomiassistent, började hon läsa ekonomi på Komvux. När det sedan stod klart att Kronofogdmyndigheten skulle lokaliseras till Gotland, kände hon att det var klart intressant.
Efter målinriktade studier i juridik och statlig förvaltning, sökte och fick hon en tjänst.
Nu står hon lutad mot sitt höj- och sänkbara skrivbord, i ett avlångt kontor som börjat präglas av den nya personalen. Blommor, familjeporträtt och kaffemuggar med namn finns, medan exempelvis gardiner fortfarande saknas.
- Här är ett jättebra gäng med bra folk och en bra arbetsgivare. Det känns jättebra! säger hon och konstaterar att arbetet är flexibelt, med flextider och väldigt varierande arbetsuppgifter.
Samhällskunskap
Skrivbordet intill tillhör Åsas nyblivna kollega Solveig Artsman. Hon arbetade tidigare på Vif Gutes kansli, men pengabrist orsakade att hon i fjol sommar sades upp.
Efter några månaders arbetslöshet sökte och fick hon jobb på Kronofogdemyndigheten, där hon började i november.
Nu när Solveig - som också är kommunfullmäktigepolitiker - börjat komma in i arbetet och den alldeles nya gemenskapen, konstaterar hon:
- Det är ett jättebra gäng och ett väldigt intressant jobb, med mycket samhällskunskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!