Geab: "Nu ska hela ön ha strömmen tillbaka"

Samtliga hushåll på Gotland blev under tisdagen utan el. Länken till Gotland gick av någon anledning ner, meddelar Geab.

Hela Gotland drabbades av strömavbrottet.

Hela Gotland drabbades av strömavbrottet.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2019-11-05 10:54

Strax efter klockan 08 på tisdagsmorgonen blev hela Gotland strömlöst. 

– Det är strömlöst på hela Gotland. Länken till Gotland gick ner precis. Vi startar upp reservkraften och bygger upp elnätet successivt, säger Kalle Blomberg, elnätschef på Geab, strax före klockan 08.30 på tisdagen. 

Vid 9-tiden på tisdagen hade delar av Gotland fått strömmen tillbaka, men kort efteråt blev hela ön återigen strömlös.

– Vi har fått problem med reservkraften. Felsökning pågår, men prognosen just nu är att det här kommer att dra ut på tiden, säger Kalle Blomberg vid klockan 9.20 på tisdagen. 

Vid 10.30 rapporterade Geab att Visby och norra Gotland hade fått strömmen tillbaka, och strax före klockan 11 säger Kalle Blomberg till Helagotland.se att hela Gotland nu ska ha ström igen. 

– Som det ser ut just nu så har samtliga hushåll på ön strömmen tillbaka, säger han. 

Under tisdagsmorgonen har det kommit rapporter om att flera butiker på Gotland tvingats stänga till följd av strömavbrottet, och enligt P4 Gotland har det även varit produktionsstopp på Cementa i Slite. 

Enligt Region Gotland så har en konsekvens av strömavbrottet även blivit att man haft lite sämre vattentryck i såväl Visby som på landsbygden. Enligt Anders Ekström, arbetsledare för anläggning VA på teknikförvaltningen, ska dock problemen vara i stort sett avhjälpta i Visby och på de större orterna på ön. 

– På de mindre orterna kan det dröja lite innan problemen är helt avhjälpta, säger han. 

Kalle Blomberg har fortfarande inget svar på varför det ursprungliga strömavbrottet inträffade.

– Felsökning pågår där också, men just nu fokuserar vi på att få igång reservkraften. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!