?Ge oss snabb hjälp i stället för statistik?

?Använd inte statistiken för att dra ner utan för att bygga på. Statistik är inte intressant för mig när jag behöver hjälp. Då behöver jag ha snabb hjälp. Det måste ni politiker ta till er?.
Så tyckte en av de omkring 50 personer som hade kommit till Hemsegården i går kväll för att diskutera räddningstjänstens framtida organisation på Gotland.

Gotland2005-01-25 06:00
Efter inledande information om vilka behov som finns när det gäller olyckor och bränder samt lagstiftning och nya riktlinjer, så kom en diskussion i gång. Och den första frågan gällde om det kommer att bli ytterligare förändringar i räddningstjänstens organisation.
? Det finns vissa saker där vi vill ha mer resurser och andra som vi kan dra ner på. De platser där vi i dag har brandstationer, där har jag svårt att se att vi kan ta bort något. För vi måste komma i tid vid livshotande situationer. Vår lokalisering ute på ön är viktig och den ska vi värna om. Så jag ser ingen stor förändring på stationerna, sa räddningschefen Jan Bejrum.

Många brandmän deltog
Ett flertal av dem som deltog i mötet var personal från deltidsbrandkårerna. De var speciellt inbjudna av Hemse socialdemokratiska förening som arrangerade mötet. Från kommunledningens sida fanns kommunalrådet Åke Svensson (s), som sitter i den särskilda krisgruppen som utreder räddningstjänstens ekonomi och vilken organisation man kan ha för att inte underskotten ska fortsätta skjuta i höjden. Med fanns också räddningschefen Jan Bejrum. Han kom senare under diskussionen in på att det kan vara svårt att få ihop bemanningen dagtid och på vissa platser.
? Det som inte har slagit igenom på Gotland är att vi måste ha in kvinnor i organisationen. vi vet att de uppdrag som vi utför är akutuppdrag. Varför har vi då inga sjuksköterskor i gruppen? vi har det i Kräklingbo, men varför inte på fler ställen? Sa Jan Bejrum, som inte var övertygad om att det är så viktigt med rökdykare vid alla stationer.
Han tycker att utrustningarna kan finnas där men att man ska ha fokus på andra insatser för att rädda liv.

Fler kvinnor behövs
? Jag tror att vi löser rekryteringsproblemen genom ökad mångfald, genom att få in fler kvinnor i organisationen. Sedan ska vi också försöka få loss vissa läkemedel och syrgas med ut på en olycksplats. Jag tror vi löser detta. Om vi inte gör det så krävs att vi får in legitimerad sjukvårdspersonal i grupperna, sa Bejrum.
Han var också bekymrad över bemanningsläget. På grund av nerskärningar så har han efter hand minskat personalen från 47 till dagens 29 man i beredskapen.
? Men längre ner än så går inte att gå. Då klarar vi inte vårt uppdrag. Sedan kan man diskutera om det exempelvis ska vara 1+ i gruppen i Hemse eller 1+2. Jag vill se till totalen för Gotland. Man kanske i stället ska öka nivån lite i Garda för att få en likformighet över Gotland. Eventuellt kanske också ha en grupp på Fårö, sa Jan Bejrum.
När det gäller Visby så håller Bejrum hårt på att man där måste ha en professionell styrks dygnet runt. Det går inte att klara sig utan detta, anser Jan Bejrum. Han efterlyser också ökade satsningar på ny teknik. Men då måste politikerna skjuta till de pengar som behövs. En särskild handlingsplan för räddningstjänsten på ön tas för närvarande fram. I planen ska politikerna sätta målen och sedan ta fram resurserna. Detta diskuteras också i den särskilda krisgrupp som finns med kommunalråden Åke Svensson (s), Brittis Benzler (v) och Eva Nypelius (c).
GA kunde i november förra året berätta om gruppen och problemen med en miljonrullning. I flera års tid har räddningstjänsten gått med underskott. Trots att man netto har tillskjutit tio miljoner kronor till budgeten från år 2000 och fram till i dag. Bara under förra året sköt kommunstyrelsen till fyra miljoner extra. Ändå väntades ett underskott på 3-3,5 miljoner kronor.
Egentligen skulle krisgruppen ha tagit fram ett förslag till åtgärder före nyår. Men man lär inte bli klar förrän någon gång under våren. Nu på fredag träffas gruppen igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om