Gastronomiskt pris till Ejmunds Gård
Maud och Odd Norman, Ejmunds Gård i Roma, har tilldelats Gastronomiska Akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur.De får det för sitt nötkött.- Det här är ett erkännande av att vi jobbar åt rätt håll, att det är kvalitet på det vi levererar, säger Maud Norman.
Odd och Maud Norman, Ejmunds Gård i Roma, fick ta emot Gastronomiska Akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur. Foto: Thomas Svensson
Foto: Thomas Svensson
- Vi får det för utomordentliga insatser i svensk matkultur. Gastronomiska Akademien har delat ut sina diplom till producenter sedan 1960. Men jag tror att vi är de första som får det för nötkött, säger Maud Norman.
Kvalitetsstämpel
Utmärkelsen är betydelsefull, en slags kvalitetsstämpel gentemot konsumenter och restauranger som köper svenskt nötkött.
- Jag tror det har betydelse att så kunnigt folk delar ut belöningar, Gastroniska Akademien har blivit ett namn som står för hög kvalitet, säger Maud Norman.
Det är Gastronomiska Akademien som tillsammans med föreningen Måltidsakademiens vänner som arrangerar den årliga utdelningen av medaljer och diplom. Motiveringen till att Maud och Odd Norman fick belöningen löd: för nötköttsproduktion i harmini med naturen, som ger jämn och hög kvalitet.
Tidigare pristagare
Gotland har även tidigare år varit representerat bland pristagarna. Senast var det Rute Stenugnsbageri som fick en silvermedalj. Tio diplom har gått till Gotland under åren, bland andra till Nils och Marianne Sundberg, Hemse hotell, Anders Broman, Toftagården, Inga och Yngve Andersson, Ryftes i Fole, och till Kjell Arne Jacobsson, Katthammarsviks rökeri.
2009 års vinnare
Guldmedalj: Johan Jureskog, Restaurang Rolf kök, Stockholm.
Silvermedalj: Leila Lindholm, Mariefred
Guldpenna: Lennart Jarnhammar, Stockholm
Diplom: Vikentomater, Viken i Skåne, Hållstrands Fisk & Rökeri, Hästskär i Fagerviken, Ejmunds Gård, Roma på Gotland, Österhagen Glass, Hjo och Dufweholms herrgård, Katrineholm.
Guldmedalj: Johan Jureskog, Restaurang Rolf kök, Stockholm.
Silvermedalj: Leila Lindholm, Mariefred
Guldpenna: Lennart Jarnhammar, Stockholm
Diplom: Vikentomater, Viken i Skåne, Hållstrands Fisk & Rökeri, Hästskär i Fagerviken, Ejmunds Gård, Roma på Gotland, Österhagen Glass, Hjo och Dufweholms herrgård, Katrineholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!