Gasellerna trängs på A 7-området

Byggbranschen växer så det knakar. Det märks på årets lista över snabbväxande gasellföretag.

Två av de mest snabbväxande företagen arbetar tillsammans med att bygga kvarteret Signallottan på A 7-området, ett tecken på att byggbranschen har växt så det knakar de senaste åren.

Två av de mest snabbväxande företagen arbetar tillsammans med att bygga kvarteret Signallottan på A 7-området, ett tecken på att byggbranschen har växt så det knakar de senaste åren.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-17 08:02

Dagens Industri korar årets Gasell i varje län. För att vara med på årets lista ska företagen ha sund ekonomi och minst ha fördubblat omsättningen mellan 2015 och 2018. Fem gotländska företag klarar det kravet, och av dem är fyra verksamma inom byggbranschen.

Att byggbranschen bidragit till tillväxt märks på A7-området, där två av årets gaseller arbetar sida vid sida i kvarteret Signallottan. Grävsnabben AB svarar för markarbetena, och Gotlandsbyggen AB för att bygga husen.

Allra mest har Grävsnabben växt. 2015 omsatte bolaget 7,2 miljoner kronor, förra året 26 miljoner kronor. Företaget har funnits i 25 år, men större delen av tiden på fastlandet. Bolaget flyttade från Nykvarn till Gotland när cykelvägen till Lummelunda började byggas.

Tillväxten de senaste åren förklarar vd Erik Berglund med att Grävsnabben tecknat en rad ramavtal.

– Vi har avtal med Fortifikationsverket, Geab och Region Gotland. Dessutom har vi en rad egna entreprenader, säger han och tillägger:

– Egentligen har vi ingen ambition att växa. Nu är vi tolv anställda, och det är rätt lagom om vi kan hålla omsättningen kring 15-20 miljoner kronor.

André Isberg har märkt Grävsnabbens tillväxt. När han anställdes för sju år sedan arbetade tre personer i bolaget. André började som grävmaskinist. Nu är han arbetsledare och håller igång tolv anställda plus ytterligare tre inhyrda personer.

– Förutom på A 7 gör vi arbeten i Visby hamn, vi iordningställer en lekpark i Klintehamn och gör kabeljobb åt Geab i Boge, berättar han.

På listan över snabbväxande företag är Brucessons Gräv & Entreprenad tvåa, följt av Gotlandsbyggen och Gotlands El & Teleteknik. Samtliga är verksamma i byggbranschen. Femte företag på listan är Roma Grus.

– Branschen har haft bra år mycket tack vara Försvarsmaktens satsning på Gotland och utbyggnaden med bostäder på A7-området. Det ser bra ut även i början av nästa år, säger Hans Åkerlund som är ordförande i Gotlands byggmästareförening.

En trend inom byggbranschen är att de små och medelstora företagen går bra, medan de större märkt en nedgång och har börjat säga upp anställda i storstäderna.

– På Gotland går de större företagen fortsatt bra, men så brukar det vara. Ön är ofta lite efter när det gäller konjunkturen, säger Hans Åkerlund.

Tidigare har de goda åren för fiberföretagen avspeglats i listan över Gasellföretag. BRS Networks AB vann både 2017 och 2018.

Lars Nygranne och Morgan Edström arbetar vid Grävsnabben, som prisas som årets Gasell på Gotland.
Lars Nygranne och Morgan Edström arbetar vid Grävsnabben, som prisas som årets Gasell på Gotland.
Karta: A7-området
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!