Gårdsförsäljning av vin i vår på Gotland

I vår blir det gårdsförsäljning av vin på Gotland. Åtminstone för en dag.- Det blir någon gång i vår, det kallas civil olydnad, säger Johan Rudling på Vinhuset Halls Huk.

olydnad. Försäljning blir  det någon gång i vår, det kallas civil olydnad, säger Johan Rudling på Vinhuset Halls Huk.foto: krister nordin/arkiv

olydnad. Försäljning blir det någon gång i vår, det kallas civil olydnad, säger Johan Rudling på Vinhuset Halls Huk.foto: krister nordin/arkiv

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-09-14 04:00

Missnöjet jäser bland landets vinodlare. Frågan om gårdsförsäljning har gått i stå och nu planerar odlarna att ta lagen i egna händer och börja sälja sitt vin utan tillstånd.

- Vi är tvingade till det här. Vi odlare har arbetat med det här så länge, och alliansregeringen kan inte ta beslut i frågan. Vi måste ta reda på var vi har dem, säger Johan Rudling.


Utstuderat syfte
Att bryta mot alkohollagen har ett utstuderat syfte. Odlarna vill få till en rättslig prövning som kan gå vidare till EU-domstolen. Där kan hela det svenska alkoholmonopolet prövas.

- Personligen tycker jag att monopolet är ett hyckleri, säger Anders Melin, ordförande i branschorganisationen Svenska Vinodlare.


Ältad fråga
Nu behöver det inte gå så långt. Frågan har ältats genom myndigheterna i åratal och två statliga utredningar har gjorts, den senaste från 2010 gav ett förslag på hur gårdsförsäljning kan fungera med EU-rätten.

Men åren går och nu har missnöjet i odlarled bubblat över. Nästa år blir det alltså gårdsförsäljning för en dag.

- Vi är beredda att ta vårt straff, det rör sig troligen om böter, säger Johan Rudling.

Odlarna anser att försäljningen är nödvändig för att få fart på verksamheten. I dag får man servera en sked av det hembryggda i samband med vinprovningar.

- Vad vi vill är att få möjligheten att sälja det som tillverkas på gårdarna, max 10 000 liter vin och några tusen liter sprit för de för de gårdar som bränner det, säger Anders Melin.


Omfattningen oklar
Svenska vinodlare får i dag leverera sina produkter till Systembolaget för lokal försäljning. Hur många av de gotländska odlarna som kommer att sälja i vår är ännu oklart.

- Vi kan inte uppmana våra medlemmar till olagligheter, så det är upp till var och en om man vill vara med, säger Anders Melin.

På Gotland finns flera vinodlare, en av de mer kända är Gutevin i Hablingbo.

- Jag har inga kommentarer kring det här, säger ägaren Lauri Pappinen.

Vintillverkning sker också i Herrvik och i Eksta, sprit bränns hos företaget Träkumla rom och i Roma är tillverkning av whisky fortfarande på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om