Går vidare med konkurrensutsättningen

Kommunstyrelsen voterade när man avhandlade fortsatt konkurrensutsättning av kommunala verksamheter. Oppositionen yrkade att hälften av sex framlagda utvecklingsområden skulle slopas men förlorade omröstningen.

Gotland2010-05-28 04:00
Konkurrensutsättningen av kommunala verksamheter fortsätter att vara en särdragare bland de gotländska politiska blocken. Kommunstyrelsen behandlade vid gårdagens sammanträde en rapport från ledningskontoret om konkurrensutsättning. I denna redovisas uppföljningen av målen, hur långt arbetet har kommit och vad som planeras.
Med utgångspunkt i uppföljningen framlade ledningskontoret också ett förslag om sex utvecklingsområden:
1. Tydliggörande av nämndernas ansvar för att driva på konkurrensutsättningen.
2. Tydliggöra beställar- och utförarrollerna inom kommunen.
3. Stärka den strategiska upphandlingskompetensen.
4. Få fler att starta eget och utmana kommunens verksamhet.
5. Central informationsinsatser externt och internt.
6. Påbörja utvärdering av genomförda konkurrensutsättningar.
Men här ville Vänsterpartiet slopa 1, 4 och 5 och att utvecklingsområde 6 skulle påbörjas först. I den begärda voteringen, som föregicks av en lång diskussion, fick man med sig S och MP men förlorade mot alliansen med siffrorna 8-7.
- Vi går vidare med helheten i de sex stegen, säger kommunalrådet Lars Thomsson, (C). Hittills har konkurrensutsättandet gett bra effekter, socialnämnden har exempelvis sparat tio miljoner kronor per år.
Lilian Virgin, (S), förklarade att man stödde vänsterns förslag för att det i rapporten på flera ställen sägs att det är svårt att utvärdera kvaliteten.
- I stället för att prioritera allt sätter vi ned fötterna och säger att vi börjar med utvärderingen.
- S gör en vänstersväng påverkade av V och MP och sätter stopp för utläggandet, menade Lars Thomsson.
- Det handlar inte om något idiotstopp, vi går vidare med måltiderna, framhöll Lilian Virgin.
Och vad gällde organisationen av måltidsförsörjningen var partierna överens. Inriktningen bör vara att 30 procent av måltidsförsörjningen uppphandlas av underleverantörer liksom 30 procent av logistiktjänsterna (transporter, städning, lagerhållning med mera).
Denna konkurrensutsättning får inledas omgående, beslutade kommunstyrelsen.
Serviceförvaltningens plan för den förändrade måltidsorganisationen innehåller förslag till nya produktionskök, förändrad produktion i befintliga kök och vilka kök som fortsätter med oförändrad produktion. En kvalitetshöjning föreslås och priset per måltid uppräknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om